Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aflată la CUȚITE cu Viorica Dăncilă, Ramona Mănescu anunță: 'România poate deveni cel mai mare producător de gaze din UE'

Ramona Mănescu

România poate deveni cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, ceea ce îi oferă securitate şi independenţă, dar o poziţionează şi ca partener important în economia negocierilor la nivel european şi global, a declarat miercuri ministrul de Externe, Ramona Mănescu, la a treia ediţie a Aspen Energy Summit 2019.

"România poate deveni cel mai mare producător de gaze din UE, aşa cum spune Eurostat. Această situaţie nu doar ne oferă o securitate şi independenţă, dar ne poziţionează ca partener foarte important în economia negocierilor la nivel european şi la nivel global. Consolidarea relaţiei transatlantice poate contribui net la securitatea energetică a României şi a UE. În ceea ce priveşte relaţia bilaterală cu SUA, parteneriatul strategic este un pilon esenţial al politicii noastre externe şi de securitate. Componenta energetică a parteneriatului nostru strategic trebuie în mod cert aprofundată şi aici există un efect benefic pentru securitatea energetică nu doar a României ci a întregii regiuni - aici mă gândesc la Moldova. Apreciez susţinerea SUA în special pentru Iniţiativa celor 3 Mări. Aceasta aduce şi o susţinere implicită pentru atingerea unor obiective ambiţioase şi posibilitatea unor investiţii în regiune'', a spus Ramona Mănescu.

Citește și: Ludovic Orban s-a aliat cu dușmanul de moarte al lui Liviu Dragnea! A fost publicat în Monitorul Oficial

Printre subiectele aflate pe agenda summitului s-au numărat: noul rol al energiei în economia naţională şi europeană, proiecte şi reglementări pentru un sistem energetic integrat în era digitală, continuarea dezvoltării profilului României ca actor important pe scena europeană şi globală - obiectiv comun pentru sfera publică, business şi lideri neguvernamentali / academici din ţara noastră etc.

În discursul său, ministrul de Externe a arătat că energia, tema principală a evenimentului, este un subiect care a beneficiat de o atenţie în creştere în România, iar această preocupare este extrem de utilă, informează agerpres.ro.

Citește și: Păzea! Traian Berbeceanu, în Guvernul Orban! Rareș Bogdan a făcut marele anunț

''Ne aflăm, ca multe alte ţări, în plin proces de construcţie a unui răspuns coerent la provocările pe care domeniul energiei ni le oferă în fiecare zi. Consumurile de energie continuă să crească, în acelaşi timp presiunea de a reduce amprenta de carbon este din ce în ce mai puternică pe toate statele. În paralel, noile resurse de energie şi creşterea ponderii lor cer adaptări şi modernizări ale sistemelor de stocare, ale sistemelor de transport şi distribuţie. Suntem direct interesaţi într -un dialog deschis cu toţi actorii relevanţi în acest domeniu. Pentru România, cel mai fierbinte este ceea ce se întâmplă între Ucraina şi Federaţia Rusă. În acest conflict gazul este una dintre ţinte dar şi instrumentul prin care se intervine. (...) Lipsa de predictibilitate, istoricul întreruperilor arbitrare şi comportamentul Gazprom au avut în afară de efecte negative şi pozitive. Spun asta pentru că a fost motivul pentru care în 2014 Uniunea Europeană a elaborat strategia pentru securitate energetică'', a spus ea.

Citește și: Cutremur în USR! Se cere demisia lui Dan Barna! Mesaje din interior

La rândul său, preşedintele CJ Prahova, Bogdan Toader, a subliniat importanţa securităţii energetice şi a vorbit despre necesitatea găsirii unor soluţii eficiente de dezvoltare şi oportunităţi economice viabile. Totodată, el a arătat că manifestarea reprezintă o platformă utilă de interacţiune, deoarece strânge laolaltă actori din domenii diferite - de la oameni de afaceri, mediu academic, ONG-uri până la nivel guvernamental.

''Aspen Energy Summit abordează probleme strategice din domeniul energiei, economiei, geopoliticii şi dezvoltării durabile. Observăm cu toţii că, astăzi, securitatea energetică într-o zonă complexă ca cea a României şi dezvoltarea durabilă reprezintă provocări ce trebuie gestionate atât la nivel local cât şi central, doar printr-o viziune integrată a tuturor celor implicaţi. (...) Pentru că totul este într-o permanentă schimbare, sper să găsim împreună, în cadrul acestui forum, soluţii eficiente de dezvoltare şi oportunităţi economice viabile. Este important să ne concentrăm atenţia şi pe implementarea unor tehnologii moderne, bazate pe surse de energie regenerabilă, atât la nivel de municipiu cât şi la nivel de judeţ, pentru a reduce poluarea, pentru a rezolva problema deşeurilor, a combate efectele schimbărilor climatice şi a eficientiza consumul de energie (costuri cât mai reduse). Finanţarea proiectelor de energie regenerabilă se poate face şi prin accesarea fondurilor structurale şi a programelor de cooperare. Îmbunătăţirea climatului investiţional în domeniul energetic trebuie să fie o prioritate constantă pentru toţi factorii de decizie, pentru că, după cum putem observa, energia este o componentă esenţială de dezvoltare, ce joacă un rol important atât în economia naţională, cât şi în cea mondială'', a spus el.

Citește și: Ludovic Orban s-a aliat cu dușmanul de moarte al lui Liviu Dragnea! A fost publicat în Monitorul Oficial

O temă dezbătută la Aspen Energy Summit 2019 a vizat şi resursele energetice ale României, inclusiv gazul, energia nucleară şi apa, care, în opinia participanţilor, au potenţialul de a creşte prosperitatea ţării, precum şi de a consolida securitatea energetică a Europei. Totodată, securitatea energetică reprezintă un pilon important al parteneriatului trans-atlantic, au mai arătat aceştia. Discuţiile au vizat şi modul în care România poate să-şi folosească resursele pentru a construi o dimensiune economică mai puternică cu aliaţii săi europeni şi americani

De asemenea, participanţii au vorbit despre îmbunătăţirea climatului investiţional în domeniul energetic, transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea - ca principali factori pentru construirea şi dezvoltarea unui climat investiţional mai atrăgător în domeniul energetic şi cum poate România să devină un adevărat hub energetic în regiune şi în Europa.

Citește și: Păzea! Traian Berbeceanu, în Guvernul Orban! Rareș Bogdan a făcut marele anunț

La eveniment au luat parte ministrul de Externe, Ramona Mănescu, directori de companii din sectorul energetic, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, Aurelian Gogulescu, politicieni, oameni de afaceri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.