Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Africa devine teren de confruntare economică între UE și China

Junker

Uniunea Europeană trebuie să îşi dezvolte relaţiile economice cu ţările din Africa şi să prindă din urmă eforturile Chinei pe acest continent, au transmis lideri europeni la o conferinţă privind investiţiile în tehnologie între UE şi Uniunea Africană la Viena, relatează DPA preluată de Agerpres.

"Nu trebuie să predăm Chinei continentul african", a spus cancelarul austriac Sebastian Kurz, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Deşi asigură mai mult de jumătate din ajutorul global pentru dezvoltare, blocul comunitar a rămas în urmă la investiţiile pe piaţa liberă în ţările emergente, a afirmat Kurz.

Conform statisticilor UE, blocul comunitar este al treilea partener comercial al Africii, după China şi Japonia.

Întrebat de un jurnalist dacă nu cumva UE descoperă prea târziu oportunităţile de afaceri din Africa, în comparaţie cu China, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a răspuns: "Da, dar noi o facem mai bine".

Ţările din Africa şi din UE nu ar trebui doar să vorbească despre ajutor şi migraţie, ci ar trebui să încerce să ajungă şi la un "parteneriat de pe poziţii egale", a spus Juncker.

"Mai bine mai târziu decât niciodată", a spus ministrul namibian al informaţiilor şi comunicaţiilor, Stanley Simataa, despre încercările UE de a prinde din urmă China.

"Între Africa şi Europa există şi o istorie comună", deşi aceasta include şi capitole întunecate, a declarat el presei.

Întâlnirea între peste 50 de înalţi oficiali guvernamentali din Uniunea Europeană şi Uniunea Africană are loc la jumătate de an după ce liderii din UE au convenit la un summit că pentru combaterea migraţiei este nevoie de schimbări sociale şi economice semnificative în ţările africane.

Conferinţa, care se concentrează pe investiţiile în tehnologia digitală, este găzduită de cancelarul austriac Sebastian Kurz şi de preşedintele Rwandei, Paul Kagame, care este liderul Uniunii Africane.

Aproximativ 800 de companii, printre care şi start-up-uri africane, sunt reprezentate la conferinţă.

Printre participanţi se numără preşedinţii şi premierii din Egipt, Etiopia, Ghana, Guinea, Kenya şi Mauritius, precum şi 12 şefi de guvern din UE.

Totuşi, economii puternice precum Germania, Franţa şi Italia sunt reprezentante de oficiali sub nivel de ministru, conform listei de participanţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.