Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Africa este pe un butoi cu pulbere - Alianța dictaturilor din Sahel

Mali, Niger și Burkina Faso au semnat un pact de securitate prin care promit să-și vină în ajutor în cazul unei rebeliuni sau al unei agresiuni externe. Cele trei țări din regiunea Sahel sunt conduse de militari care au răsturnat administrația civilă.

Pactul a fost semnat sâmbătă, potrivit Reuters. Cele trei țări încearcă să limiteze influența insurgenților islamiști legați de Al Qaeda și de Statul Islamic. Totodată, Mali, Niger și Burkina Faso au relații tensionate cu vecinii și partenerii internaționali din cauza loviturilor de stat.

Cea mai recentă lovitură de stat, cea din Niger a adâncit și mai mult prăpastia dintre cele trei și națiunile din Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest. Comunitatea a amenințat că va folosi forța pentru a restabili regimul constituțional în cele trei țări. Pactul de securitate semnat sâmbătă prevede că statele se vor sprijini reciproc, inclusiv prin utilizarea forței armate.

Toate cele trei state, alături de Ciad și Mauritania, au fost membre ale alianței G5 Sahel, susținută de Franța. Alianța a fost lansată în 2017 pentru a face față grupurilor islamiste din regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.