Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel se aliează cu Emmanuel Macron și apără ideea unei armate europene, denunțată de Donald Trumpn

militari armata nato

Cancelarul german Angela Merkel apără ideea unei armate europene - relansată de Emmanuel Macron şi denunţată de Donald Trump -, dând asigurări că aceasta nu ameninţă în vreun fel NATO, informează News.ro.

„Trebuie să elaborăm o viziune care să ne permită într-o zi să ajungem la o adevărată armată europeană”, a declarat ea marţi într-un discurs susţinut în Parlamentul European (PE) la Strasbourg.

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker spunea acum patru ani că o „armată europeană ar arăta lumii că între ţările europene nu va mai exista niciodată război”, a subliniat ea.

”Nu este vorba despre o armată împotriva NATO, ci, din contră, poate fi o armată care să completeze în mod foarte util NATO, fără să pună în discuţie această legătură”, a subliniat cancelarul.

Angela Merkel a reiterat de asemenea necesitatea ca europenii să dezvolte sisteme de armament comune şi o politică de export de armament comună, „altfel nu ne vom putea prezenta uniţi pe scena internaţională”.

În domeniul economic, Merkel a apreciat că proiectul unei uniuni bancare şi garantarea depozitelor ar trebui dublate de o reducere a „riscurilor în bugetele naţionale”. „Noi vrem ca responsabilitatea şi controlul să meargă împreună”, a spus ea.

Referitor la proiectul taxării giganţilor în domeniul digital, cancelarul şi-a exprimat dorinţa ca acesta să ajungă într-o bună zi un cadru internaţional. În lipsa unui acord asupra unor taxe minime, va trebui „să se acţioneze în plan european”, a declarat ea.

„Consiliu de securitate european”

Cancelarul german a mai propus Parlamentului European „constituirea unui consiliu de securitate european” în vederea consolidării politicii externe a Uniunii Europene (UE).

„Am propus constituirea unui consiliu de securitate european cu o preşedinţie rotativă, în cadrul căreia deciziile importante să poată să fie luate mai rapid”, a declarat Merkel, invitată să levorbească eurodeputaţilor despre viitorul Europei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.