DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Agențiile au coborât ratingul României după aproape 9 luni de guvernare tehnocrată

fitch ratings

Fitch Ratings a retrogradat ratingul pentru datoriile pe termen lung în monedă locală ale României la "BBB minus", de la "BBB", și a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută la "BBB minus", în urma modificării criteriilor aplicate ratingurilor României, perspectiva asociată pentru ambele calificative fiind stabilă, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară.

Plafonul de țară al României a fost confirmat la "BBB plus", calificativul pe termen scurt în valută a fost confirmat la "F3" și a fost atribuit un nou calificativ pe termen scurt în monedă locală la "F3".

Ratingul "BBB minus" este de tip "investment grade" (recomandat pentru investiții).

Citește și: Scene INCREDIBILE petrecute la bordul unui avion: Ce i-au făcut niște microbiști unei stewardese / VIDEO

De asemenea, Fitch a confirmat ratingul obligațiunilor guvernamentale românești pe termen lung în valută la "BBB minus" și a retrogradat ratingul obligațiunilor guvernamentale românești pe termen lung în monedă locală la "BBB minus", de la "BBB".

Retrogradarea ratingului pentru datoriile pe termen lung în monedă locală ale României la "BBB minus", de la "BBB", este în linie cu ghidul actualizat inclus în Criteriile de rating suveran revizuite ale Fitch, din data de 18 iulie, și face parte dintr-o revizuire mai amplă a portofoliului de analiză, în urma căreia agenția a concluzionat că profilul de creditare al României nu mai susține un nivel al ratingului pentru datoriile pe termen lung în monedă locală peste ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută.

Citește și: Ea e femeia cu cei mai mari sâni naturali din lume: Fiecare cântărește aproape 30 de kg / VIDEO

Aceasta reflectă opinia Fitch că niciunul din cei doi factori citați în criteriile de rating care sprijină nivelul ridicat al ratingului pentru datoriile pe termen lung în monedă locală nu sunt prezenți pentru România. Cei doi factori cheie sunt: fundamente solide ale finanțelor publice față de fundamentele financiare externe și tratamentul anterior preferențial al creditorilor în monedă locală față de creditorii în valută.

Ratingul pentru datoriile pe termen lung în monedă locală ale României la "BBB minus" echilibrează perspectiva favorabilă de creștere economică în contrast cu politica fiscală sporită pro-ciclică și alegerile din noiembrie. În plus, poziția de debitor net extern mai mare decât media "BBB" și slăbiciunile structurale ale economiei rămân factorii care constrâng ratingul.

Citește și: Doi iubiți din Dâmbovița au pus două tinere de 16 ani să facă videochat: Detalii incredibile din caz

Fitch estimează că în 2016 și 2017 deficitul fiscal se va situa la 3% din PIB și, respectiv, 2,9% din PIB, rămânând neschimbat față de acum șase luni. Totuși, agenția continuă să scoată în evidență presiunile negative asupra sustenabilității fiscale pe termen mediu, ca rezultat al reducerilor importante de taxe din Codul Fiscal.

Vulnerabilitatea finanțelor publice este de asemenea scoasă în evidență pe fondul actualului ciclu electoral, în primul semestru din 2016 adoptându-se unele măsuri populiste, inclusiv o nouă lege a salarizării în sectorul public, care va intra în vigoare luna viitoare și va duce la majorarea cheltuielilor guvernamentale, precum și inițiativa legislativă promovată de Parlament pentru noi reduceri ale contribuțiilor la asigurările sociale.

Citește și: Tinder s-a schimbat: Ce s-a introdus nou în aplicație

Extinderea deficitului fiscal al României pune de asemenea presiune pe datoria guvernamentală generală, care s-a deteriorat gradual în ultimii ani spre nivelul mediu al datoriei din categoria "BBB minus". Cele mai recente proiecții standard pe termen mediu spre lung ale Fitch arată că datoria guvernamentală va ajunge la 39,6% din PIB în 2016, de la 38,4% din PIB în 2015, rămânând pe o tendință crescătoare, dar sub nivelul de 45% în următorii zece ani, un nivel care nu este în mod necesar incompatibil cu un rating investment grade (recomandat pentru investiții).

Primele efecte ale reglementărilor Codului Fiscal au ajutat la creșterea solidă a consumului, care va rămâne probabil motorul cheie al PIB-ului în perioada 2016-2017, estimează Fitch. Majorarea cererii pe plan intern va ajuta la stimularea investițiilor în sectorul privat, care va compensa declinul în investițiile publice și cheltuielile legate de fondurile UE.

Citeşte şi: Adrian Năstase, dezvăluiri despre viitorul său: 'Nu mai vreau să fac o greşeală'

Totuși, cu o creștere robustă a cererii pe plan intern, exporturile nete vor furniza o contribuție negativă la PIB deoarece cererea pentru importuri va depăși creșterea exporturilor.

Cele mai recente proiecții ale Fitch indică o creștere medie a PIB-ului real de 4% în perioada 2016-2017, peste potențialul de creștere economică al României de 3 — 3,5% și peste media statelor cu rating "BBB".

Citeşte şi: Omul lui Dacian Cioloş anunţă cutremurul: Ce se va întâmpla la una dintre cele mai mari companii

Potrivit sursei citate, băncile românești sunt bine capitalizate și profitabile. Ele sunt suficient finanțate din depozitele locale și bilanțurile lor se îmbunătățesc gradual deoarece cota împrumuturilor neperformante continuă să scadă.

Totuși, Legea dării în plată aprobată în mai a creat incertitudini privind perspectiva sectorului bancar din România, avertizează Fitch. Băncile românești au deja standarde de creditare înăsprite, au majorat avansul la creditele ipotecare, ceea ce ar putea afecta cererea de împrumuturi.

Citește și: Previziune catastrofală a lui Traian Băsescu: 'Va fi un mare eșec'

Perspectiva stabilă reflectă estimarea Fitch, scrie agerpres.ro, că riscurile la adresa ratingului României sunt echilibrate în prezent. Principalii factori de risc care ar putea duce la acțiuni negative de rating sunt: deficit fiscal semnificativ mai ridicat și înrăutățirea dinamicilor datoriei guvernamentale, precum și o deteriorare a dinamicilor datoriei externe.

Pe de altă parte, factorii care ar putea duce la o îmbunătățire a ratingului sunt: consolidarea fiscală credibilă, îmbunătățirea sustenabilă a finanțelor externe și o creștere economică sustenabilă, care să sprijine convergența progresivă spre nivelul mediu de venit din UE.

Citește și: Un milionar analfabet a băgat în PUȘCĂRIE un fost ministru: Cu ce l-a turnat / DOCUMENTE

În cazul unor presiuni financiare severe, sprijinul pentru subsidiarele băncilor din România va veni în primul rând de la băncile lor mamă, apreciază Fitch.

De asemenea, agenția estimează că principalii parteneri economici ai României din UE vor beneficia de pe urma redresării graduale a economiei.

Citeşte şi: Din România, Viktor Orban cere armată europeană: 'Dacă nu, statele de la Vișegrad fac una'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.