Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agent Mossad arestat după ce a eșuat asasinarea unui responsabil Hamas în sudul Libanului

Mossad

Armata libaneză a anunţat marţi arestarea unui agent al Serviciului de informaţii externe al Israelului (Mossad), care a fost implicat în ianuarie 2018 într-o tentativă de asasinat împotriva unui responsabil al mişcării islamiste palestiniene Hamas în sudul Libanului, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Dacian Cioloș vorbește despre PROTOCOALELE SECRETE: 'Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea ar trebui să și le asume'

La 14 ianuarie 2018, Mohammed Hamdane a fost grav rănit la picioare când o bombă a explodat în maşina sa la Saida, 40 km sud de Beirut. Potrivit unei surse palestiniene, el făcea parte din serviciile de securitate ale Hamas.

Autorităţile libaneze au acuzat Israelul de implicare în această tentativă de asasinat. Încă din ianuarie 2018 acestea au anunţat că l-au arestat pe 'unul dintre autorii actului criminal'.

Armata libaneză a anunţat marţi arestarea unui complice care ar fi 'efectuat operaţiuni de recunoaştere şi supraveghere' înaintea tentativei de atentat, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul său.

Nu se precizează naţionalitatea persoanei reţinute, dar comunicatul asigură că aceasta 'a recunoscut că lucrează pentru Mossad din 2014'. El ar fi 'mărturisit' de asemenea că a fost însărcinat cu monitorizarea responsabilului Hamas din vara anului 2017.

După atentatul eşuat, Mossad i-ar fi cerut acestuia să părăsească Libanul, apoi să se întoarcă trei luni mai târziu, mai adaugă comunicatul armatei.

Hamas a dus trei războaie împotriva Israelului în ultimul deceniu. Această mişcare, care controlează Fâşia Gaza din 2007, dispune de ramuri în multe ţări din Orientul Mijlociu, inclusiv în Liban.

Zeci de mii de refugiaţi palestinieni trăiesc în Liban, majoritatea în cele 12 de tabere din ţară, între care cea de la Ain Héloué, cea mai mare, situată în apropiere de Saida.

În virtutea unui acord încheiat mai de demult, armata libaneză nu intră în aceste tabere, unde securitatea este asigurată de facţiuni palestiniene.

Ain Héloué adăposteşte diferite grupuri armate şi este cu regularitate scena unor confruntări implicând mici grupări extremiste care s-au stabilit aici de-a lungul timpului.

În 2010, Libanul a condamnat la moarte un fost membru al Siguranţei generale libaneze găsit vinovat de colaborare cu Israelul şi de implicare în asasinarea a doi lideri ai Jihadului Islamic palestinian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.