Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agenţia Europeană pentru Medicamente: Vaccinurile specifice împotriva Omicron pot creşte nivelul de protecţie când sunt utilizate ca rapel

Sky News
Omicron Covid

Vaccinurile împotriva coronavirusului modificate pentru a include varianta Omicron pot îmbunătăţi nivelul de protecţie atunci când sunt utilizate ca doză de rapel (booster), au declarat vineri Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi alte autorităţi de reglementare în domeniul sanitar la nivel mondial, informează Reuters.

În urma unei şedinţe de joi, EMA a anunţat că autorităţile de reglementare au convenit asupra principiilor esenţiale pentru actualizarea vaccinurilor anti-COVID-19 astfel încât acestea să răspundă la variantele emergente, potrivit Agerpres.ro.

În timp ce vaccinurile existente împotriva coronavirusului continuă să ofere o bună protecţie la riscul de spitalizare şi deces, eficacitatea vaccinului a fost afectată de evoluţia virusului, a precizat grupul.

Prin urmare, vaccinul specific împotriva Omicron sau bivalent - adică un vaccin care include atât tulpina nouă, cât şi pe cea originală de coronavirus - ar putea "creşte şi extinde" protecţia, se arată într-un comunicat al EMA.

Comunicatul se referă în mod specific la vaccinurile ARNm. Atât Pfizer Inc cât şi Moderna Inc au testat versiuni "reutilate" ale vaccinurilor lor pentru a include varianta Omicron.

Vaccinuri care includ alte variante, de exemplu varianta Beta, ar putea fi luate în considerare pentru utilizare ca doze de rapel dacă datele din studiile clinice demonstrează un nivel adecvat de neutralizare împotriva Omicron şi a altor variante îngrijorătoare, se arată în comunicat.

Anunţul vine la scurt timp după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că rapelul specific împotriva Omicron ar putea restabili protecţia împotriva tulpinilor emergente ale coronavirusului.

Însă, autoritatea de reglementare din Statele Unite, Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA), a declarat joi că va viza în mod special includerea variantelor mai noi, BA.4 şi BA.5 de Omicron, care determină în prezent o creştere a numărului de cazuri de infectare la nivel global, în orice vaccin nou pentru utilizare pe plan intern.

Marţi, liderul unui comitet consultativ al OMS care a discutat despre vaccinurile modificate a declarat că grupul a preferat dozele de rapel bazate pe BA.1, argumentând că această variantă este mai distinctă şi ar putea genera un răspuns mai larg comparativ cu cele mai recente sub-variante care circulă.

Peter Marks, un înalt oficial în cadrul FDA din SUA, a declarat într-un interviu că autorităţile de reglementare din alte ţări se gândesc serios să utilizeze noi doze de rapel bazate pe varianta BA.1 a Omicron care a provocat creşterea masivă a cazurilor iarna trecută, pentru că acele vaccinuri pot fi disponibile mai devreme decât cele bazate pe BA.4/5 pe care Statele Unite intenţionează să le utilizeze.

EMA a precizat că va oferi mai multe detalii zilele următoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.