Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agenția israeliană de informații Mossad: Se fac eforturi pentru un armistiţiu cu Hamas

Mossad

Eforturile de a asigura un acord privind încetarea focului între Israel şi Hamas în Gaza sunt în desfăşurare, a declarat sâmbătă agenţia de informaţii israeliană Mossad, în pofida speranţelor slabe pentru un armistiţiu în timpul lunii sfinte musulmane a Ramadanului, informează Reuters, conform News.ro.

Şeful Mossad-ului, David Barnea, s-a întâlnit vineri cu omologul său american William Burns pentru a promova un acord care ar duce la eliberarea ostaticilor, a declarat agenţia într-o declaraţie distribuită de biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu.

"Contactele şi cooperarea cu mediatorii continuă tot timpul într-un efort de a reduce decalajele şi de a se ajunge la acorduri", a spus Mossad.

O sursă Hamas a declarat pentru Reuters că este "puţin probabil" ca o delegaţie a sa să facă o altă vizită la Cairo în acest week-end pentru discuţii.

Israelul şi Hamas se învinovăţesc reciproc de blocarea negocierilor.

Cine sunt mediatorii

Egiptul, Statele Unite şi Qatar au mediat negocierile de armistiţiu din ianuarie. Ultimul acord a dus la o pauză de o săptămână în lupte în luna noiembrie, în timpul căreia Hamas a eliberat peste o sută de ostatici, iar Israelul a eliberat de aproximativ de trei ori mai mulţi prizonieri palestinieni.

Hamas dă vina pe Israel pentru impasul negocierilor în vederea unei încetări mai lungi a focului şi eliberarea a 134 de ostatici despre care se crede că sunt încă deţinuţi în Gaza - spunând că refuză să ofere garanţii pentru a pune capăt războiului sau a-şi retrage forţele din enclavă.

Mossad-ul a spus că Hamas se încăpăţânează pe poziţia sa şi urmăreşte ca violenţa în regiune să crească în timpul Ramadanului.

Oficialii israelieni au spus că războiul se va încheia doar cu înfrângerea Hamas, iar premierul Netanyahu a calificat drept "delirante" cererile organizaţiei palestiniene.

Într-o declaraţie sâmbătă, care a marcat începutul Ramadanului, liderul Hamas Ismail Haniyeh a promis că palestinienii vor continua să lupte împotriva Israelului "până când îşi vor recâştiga libertatea şi independenţa".

După cinci luni de atacuri aeriene şi terestre ale Israelului asupra Fâşiei Gaza, autorităţile sanitare palestiniene spun că aproape 31.000 de persoane au fost ucise, iar alte mii de cadavre sunt îngropate sub dărâmături.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.