Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agenția Moody's dă lovitura regimului din Belarus: Plata datoriei externe în ruble reprezintă incapacitate de plată

Moody's

Moody's a avertizat guvernul belarus că plata datoriei externe în ruble belaruse reprezintă o incapacitate de plată.

La 29 iunie, Ministerul de Finanțe din Belarus a anunțat că a efectuat o plată pentru euroobligațiunile Belarus-2027 în ruble belaruse, ținând cont de rezoluția comună a guvernului și a Băncii Naționale adoptată cu o zi înainte, care permite plata dobânzilor la euroobligațiuni în moneda națională.

Ministerul Finanțelor a transferat suma în ruble belaruse într-un cont special la Belarusbank și a oferit agentului de plată să retragă independent fonduri din acest cont și să plătească investitorilor. La 7 iulie, agentul de plată și registratorul Citigroup și Citibank au refuzat să acționeze ca agenți pentru euroobligațiunile belaruse.

La 7 iulie, Fitch a retrogradat ratingul de nerambursare pe termen lung în valută al Belarusului la "C" de la "CCC", deoarece plata în monedă națională "contravine documentației obligațiunilor, care nu permite decontarea în monede alternative".

De asemenea, agenția a avertizat că, dacă plățile pentru euroobligațiunile Belarus-27 nu sunt efectuate în conformitate cu termenii inițiali până la 13 iulie, atunci Fitch va considera acest lucru ca fiind un default și va retrograda IDR-ul Belarusului la "RD" (Restricted Default) și ratingul acestei emisiuni de euroobligațiuni la "D".

Ministerul de Finanțe din Belarus a declarat că consideră situația ca fiind de forță majoră și caută succesori pentru aceste organizații și, de asemenea, a acuzat Fitch că este subiectivă în această situație. Minskul explică: esența problemei constă în faptul că sistemele occidentale de decontare și compensare, din cauza sancțiunilor impuse de UE și SUA, nu își pot îndeplini efectiv în totalitate obligațiile de a transfera fonduri către deținătorii de euroobligațiuni belaruse.

Emisiunea de euroobligațiuni Belarus-27 pe 10 ani, în valoare de 600 de milioane de dolari, cu un randament de 7,625% pe an, a fost plasată în iunie 2017. În paralel, Ministerul de Finanțe a plasat euroobligațiuni pe 5 ani pentru 800 de milioane de dolari, cu o rată de 7,125% pe an și scadență în februarie 2023. Tranzacția a fost aranjată de Citi și Raiffeisen Bank.

În prezent, există 5 emisiuni de euroobligațiuni belaruse în circulație, în valoare totală de 3,25 miliarde de dolari. Ultima dată când Belarus a intrat pe piața euroobligațiunilor a fost în iunie 2020, când a plasat euroobligațiuni pe 5 ani pentru 500 de milioane de dolari la 6,125% și euroobligațiuni pe 10 ani pentru 750 de milioane de dolari la 6,375% . Plasamentul a fost organizat de Citi, Societe Generale, Raiffeisen Bank și Renaissance Capital. În structura bazei de investitori, peste 50% au reprezentat rezidenții din SUA.

Moody's, spre deosebire de Fitch și S&P, nu este agenția oficială de rating pentru Belarus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.