Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agenţia pentru faună sălbatică din Zimbabwe: 55 de elefanţi ar fi murit de foame în urma secetei

wikipedia
elefant

Cel puţin 55 de elefanţi ar fi decedat într-o rezervaţie din vestul Zimbabwe începând din luna septembrie din cauza foametei provocată de seceta severă, a anunţat luni agenţia pentru faună sălbatică, citată de Reuters, potrivit AGERPRES.

Purtătorul de cuvânt al Autorităţii pentru Parcuri Naturale şi Faună Sălbatică din Zimbabwe - Zimparks, Tinashe Farawo, a declarat că animalele au decedat în apropierea gropilor în care se aduna apa din Parcul Naţional Hwange, ceea ce indică faptul că acestea au parcurs distanţe mari pentru a ajunge la apă.

Anchetele desfăşurate au demonstrat că cel puţin 55 de elefanţi au murit din cauza lipsei hranei şi apei din parcul în care trăieşte cea mai mare populaţie de elefanţi, care numără circa 50.000 de exemplare.

Citește și: Sorina Matei scoate la lumină o ‘coincidență’ ciudată în cazul Dan Barna-RISE Project! Mutare neașteptată

''Situaţia este groaznică. Elefanţii mor de foame, iar aceasta este o mare problemă'', a spus Farawo.

Purtătorul de cuvânt a afirmat că este o ''distrugere masivă'' a vegetaţiei din Hwange provocată de elefanţi, care caută hrană şi în satele din apropierea rezervaţiei, ceea ce creşte numărul conflictelor dintre oameni şi animalele sălbatice.

Peste 200 de persoane şi-au pierdut viaţa ca urmare a atacurilor elefanţilor în ultimii cinci ani, potrivit Zimparks.

Agenţia a adăugat că a intenţionat să realizeze mai multe gropi în Hwange în condiţiile în care cele existente au secat, însă nu a dispus de fonduri în acest sens, a adăugat Farawo. Agenţia nu beneficiază de susţinere financiară din partea Guvernului, notează Reuters.

Zimbabwe a vândut în trecut pui de elefant în China pentru a obţine bani pentru activităţile de conservare din Hwange, unde populaţia de elefanţi depăşeşte de trei ori capacitatea parcului.

În 2016, Zimbabwe a scos la vânzare animale sălbatice susţinând că este nevoie de intervenţia cumpărătorilor pentru a salva viaţa vieţuitoarelor în urma unui alt episod devastator de secetă.

Zimbabwe, cu susţinerea ţărilor vecine Botswana, Namibia şi Africa de Sud, nu a reuşit să convingă Convenţia privind Comerţul Internaţional cu Specii de Faună şi Floră Sălbatică Ameninţate cu Dispariţia (CITES) să ridice interdicţia privind comerţul cu fildeş, în cadrul unei reuniuni organizată în august la Geneva.

Zimbabwe susţine că valoarea rezervei sale de fildeş se ridică la 300 de milioane de dolari, bani care ar putea fi utilizaţi în cadrul eforturilor de conservare.

Seceta indusă de fenomenul El Nino a redus cu mai mult de jumătate producţia de porumb, iar o treime din populaţia umană are la rândul său nevoie de ajutor alimentar.

Citește și: Nebunie mare în cazul Caracal! Anchetatorii i-au interzis lui Dincă: ‘S-a dat ordin pe unitate să nu aibă acces’

Conferinţa CITES privind comerţul cu specii pe cale de dispariţie a limitat drastic posibilitatea vânzării elefanţilor sălbatici din Africa grădinilor zoologice şi parcurilor de distracţie, o decizie salutată de organizaţiile nonguvernamentale ca fiind un important pas înainte. Documentul a primit 87 de voturi pentru, 29 împotrivă şi 25 de abţineri, întrunind astfel majoritatea de două treimi necesară.

Înfiinţată cu peste 40 de ani în urmă, CITES stabileşte regulile comerţului internaţional cu peste 35.000 de specii de faună şi floră sălbatică şi are la dispoziţie un mecanism care îi permite să impună sancţiuni statelor care nu respectă aceste reguli.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.