Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiștii CIA erau uimiți în anii '80 de abilitățile lui Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu, bască

Un raport al CIA despre România, realizat în aprilie 1980 și declasificat recent, arată cum a încercat să contrabalanseze Nicolae Ceaușescu dominarea și influența fostei Uniuni Sovietice asupra țării noastre. Oficialii CIA mai remarcă „abilitatea” fostului dictator de a stabili măsura până la care poporul român ar putea îndura privațiuni de tot felul, scrie Adevărul.

Pe 7 aprilie 1980, experții de la CIA au finalizat un raport de șapte pagini despre România, raport ce fusese solicitat de către Departamentul Comerțului din Statele Unite. În 1980, România se afla deja de 15 ani sub conducerea lui Ceaușescu.

Specialiștii CIA au scris în raport, printre altele, România este „foarte vulnerabilă la o varietate de presiuni sovietice, inclusiv presiunea economică”.

Interesant este cum explică oficialii CIA abilitatea lui Nicolae Ceaușescu de a se menține la putere din 1965.

  • „Ceaușescu s-a descurcat până acum să își deruleze și să își păstreze programele sale în ciuda presiunilor interne și externe prin puterea remarcabilei sale abilități de a determina limitele toleranței sovietice și măsura până la care poporul român va putea îndura diferitele privațiuni”, precizau specialiștii de la CIA în urmă cu mai bine de peste 43 de ani.

Oficialii americani precizau în raportul lung de șapte pagini și că principalul obiectiv al lui Ceaușescu în ceea ce privește politica externă la acea vreme era acela de a avea cât mai multă independență față de Moscova.

„În plus, România dorește să cultive relații cu cât mai multe țări necomuniste și partide comuniste deschise pentru a contrabalansa presiunea sovietică. Adoptând această linie, România a intrat în conflict cu preferințele politice ale Uniunii Sovietice”, spuneau analiștii din cadrul CIA în raportul care a ajuns atunci pe masa conducerii Departamentului Comerțului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.