Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agerpres: Presa privată nu respectă aproape deloc drepturile de autor

revista presei

Directorul General al AGERPRES, Alexandru Giboi, considera ca presa privata nu respecta aproape deloc drepturile de autor si subliniaza ca, în conditiile în care stirile de agentie nu sunt protejate în acest sens, situatia trebuie sa se schimbe.

'Importanta copyrightului pentru agentie vine mai ales din faptul ca stirile de agentie nu sunt protejate de drepturile de autor. Pentru noi este foarte important ca lucrurile acestea sa se schimbe pentru ca majoritar cu asta ne ocupam, ca agentie de presa. Pe de alta parte, presa privata nu respecta aproape deloc drepturile de autor, iar noi încercam sa-i notificam de fiecare data. Întelegem ca suntem o sursa de stiri pentru ei, pentru asta am facut si fluxul public prin care le-am oferit de fapt oportunitatea de a avea acces la un flux de stiri competent, dar este foarte important sa îi educam, sa înteleaga ca e vorba de munca noastra, a colegilor nostri, care trebuie respectata si trebuie sa se comporte ca atare, adica sa nu fure din ceea ce muncesc altii', a spus Alexandru Giboi, la Palatul Parlamentului, în deschiderea conferintei 'Protectia jurnalistilor si libertatea presei'.

Organizata de AGERPRES împreuna cu ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, FAIR-MediaSind si Federatia Europeana a Jurnalistilor, conferinta are ca scop identificarea unor solutii pentru buna desfasurare a activitatilor din mass-media. Evenimentul abordeaza patru teme de discutii - 'Protectia juridica a jurnalistilor', 'Masuri tehnologice de protectie a datelor', 'Drepturi de autor si etica', 'Teroare si manipulare prin media'.

Importanta tematicii abordate a fost evidentiata în deschiderea conferintei de Clive Marshall, CEO Press Association, care a evidentiat ca 'agentiile de presa sunt unice prin modul în care fac afaceri'.

'Supravietuim prin vânzarea continutului, fie ca e vorba de editoriale, imagini sau date si asta face toata discutia despre copyright importanta pentru viitorul organizatiilor de media, pentru ca nu avem un model de advertising', a spus Marshall, care a subliniat importanta recunoasterii copyrightului, 'inima agentiei'.

Erik Nylen, Secretar General al Aliantei Europene a Agentiilor de Presa (EANA), a apreciat ca exista la nivel european o propunere pentru modificarea legii copyrightului, dar realizarea acestui deziderat este de durata.

'Când licentiem ceva, cumparatorul trebuie sa semneze un act. Ne folosim de directiva europeana pentru a justifica nevoia acestui contract. (...) Exista o propunere pentru modificarea legii copyrightului, dar trebuie sa ne pregatim pentru ceva mai rau decât ce avem acum. Exista discutii aprinse între noi, producatorii de continut de calitate (quality content), si diferite grupuri (care folosesc acest continut) pentru a avea mai multa libertate în folosirea continutului. Comisia a spus ca încearca sa balanseze aceste doua opinii. Nu va fi usor. (..) Trebuie sa fim pregatiti, noi, toate organizatiile, sa aducem comentarii la propunerea care va fi prezentata. Încercam sa le explicam cum functioneaza modelul nostru de business, avem dreptul de a fi platiti pentru continut', a spus Erik Nylen.

De asemenea, la conferinta participa John J. Daniszewski, vicepresedinte al AP, Ricardo Gutiérrez, secretar general al Federatiei Europene a Jurnalistilor, reprezentanti ai altor agentii de presa straine, ai UNESCO, ai Forumului Mondial al Editorilor, reprezentanti ai misiunilor diplomatice în România, ai Senatului, ai unor asociatii si organizatii precum ActiveWatch, Smartlink Communications, Centrul pentru Jurnalism Independent, CERT-RO, MediaSind, dar si ai unor publicatii si bloguri.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.