Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agricultor german:„Le-am plătit avionul și-am rămas fără bani”

romaniatv.net
sparanghel

De ani de zile, recoltarea sparanghelului din Germania a fost rezultatul eforturilor depuse de sezonierii români și polonezi, dar mulți dintre ei nu mai vor să trudească pe câmpurile germane, motiv pentru care agricultorii germani vor apela la muncitori proveniți din Georgia. Acesta nu este singurul motiv, însă, scrie publicația germană Tagesschau.de.

Polonezul Christof Kamedulski spune că, dacă ar avea ocazia, în prezent nu ar mai opta pentru venirea în Germania. Dar acum douăzeci de ani, situația economică din țara sa de origine era complet diferită. La acea vreme nu a avut altă opțiune decât aceea de a se angaja ca și culegător de sparanghel în Germania. Situația s-a îmbunătățit semnificativ apoi pentru polonezi – inclusiv în fermele de sparanghel.

„Noi ne ocupăm de logistică”, precizează Kamedulski, care a devenit între timp maistru angajat permanent. Munca grea de pe câmp a fost preluată de bărbați și femei de origine română. Dar cât timp vor mai presta conaționalii noștri această activitate este o chestiune care îi îngrijorează pe cultivatorii de sparanghel, precum Jürgen Jakobs.
„Românii nu ne mai consideră angajatori atractivi”, menționează președintele asociației cultivatorilor de sparanghel din Germania de Est.
Întrucât el și colegii săi nu au posibilitatea de a plăti o sumă mai mare de 9,50 euro pe oră, ca salariu minim, în acest sezon intenționează să angajeze muncitori din Georgia.
Fermierul Jakobs speră ca, după Paști, să beneficieze de prezența a peste 300 de bărbați și femei din România la recoltarea sparanghelului. Dar nu este exclusă apariția unei probleme: Un cultivator de sparanghel din vecini anunță telefonic, în timp ce Jakobs trece pe lângă câmpurile sale într-un vehicul de teren, că granița cu Ungaria s-ar putea închide. Asta înseamnă că agricultorul german va fi nevoit să cheltuie 120.000 de euro pentru a aduce muncitorii români cu avionul.

 

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.