Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ahrar al-Sham refuză să participe la negocierile de pace de la Astana

siria rusia

O importantă grupare islamistă siriană, Ahrar al-Sham, a anunţat miercuri că nu va participa la negocierile de pace cu regimul de la Damasc, prevăzute să aibă loc începând cu 23 ianuarie la Astana, Kazahstan, informează AFP. Într-un comunicat, gruparea îşi motivează refuzul de a participa la negocieri prin nerespectarea armistiţiului în vigoare în prezent în Siria, precum şi prin continuarea raidurilor aviaţiei ruse pe teritoriul sirian.

Ahrar al-Sham era una dintre cele şapte grupări ale insurgenţilor care au aprobat acordul de încetare a focului cu regimul, sub medierea Rusiei şi a Turciei, aceasta din urmă fiind susţinătoarea rebelilor. În pofida numeroaselor încălcări după intrarea sa în vigoare, la 30 decembrie, acest armistiţiu a permis pregătirea negocierilor de la Astana. Potrivit Ahrar al-Sham, principala încălcare a armistiţiului a fost comisă de regim în localitatea Wadi Barada, unde se află principala structură de alimentare cu apă a Damascului. Aceasta a fost avariată de combatanţi, ducând la o gravă penurie de apă din 22 decembrie în capitala siriană.

Trupele regimului desfăşoară la ora actuală o ofensivă pentru a-l alunga pe rebeli din Wadi Barada, la 15 km de Damasc, şi a relua controlul asupra principalelor surse de aprovizionare cu apă. 'După lungi discuţii, liderii grupării au decis să nu participe la conferinţa de la Astana, din mai multe motive', a declarat Ahrar al-Sham, invocând în special 'ofensiva regimului împotriva poporului la Wadi Barada' şi 'continuarea raidurilor aviaţiei ruse care fac victime în rândul populaţiei'. Delegaţia grupărilor insurgente la Astana va fi condusă de Mohammed Alloush, unul dintre liderii grupării Jaish al-Islam şi va fi susţinută de consilieri ai opoziţiei politice, anunţă Agerpres. Ahrar al-Sham a afirmat cu toate acestea că va sprijini deciziile ce vor fi luate la Astana de către alte grupări rebele, dacă aceste decizii 'servesc intereselor naţiunii' siriene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.