Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AI amenință să ia locul scenariștilor și scriitorilor: 'Rezultatul a fost o grămadă de gunoi'

stsellov.xyz
oameni inteligenta artificiala

Potrivit romancierului Salman Rushdie, într-un interviu acordat revistei literare franceze NRF și publicat joi, inteligența artificială generativă ar putea revoluționa scenaristica și genurile literare, precum thriller-ul și science-fiction-ul.

 

"Problema este că aceste creaturi învaţă foarte repede. Cred că este mai îngrijorător pentru literatura de gen, cum ar fi thrillerele sau science-fiction, unde ceea ce primează nu este originalitatea vocii sau a limbajului", a declarat scriitorul americano-britanic.

"Acelaşi lucru este valabil şi pentru scenarişti. În condiţiile în care Hollywood-ul creează în mod constant noi versiuni ale aceluiaşi film, inteligenţa artificială ar putea fi folosită pentru a schiţa scenarii", a continuat el.

Dar pentru autorul "Versetelor satanice", scriitorii ca el nu au niciun interes să fie ajutaţi de inteligenţa artificială şi nici motive să se îngrijoreze de posibilele imitaţii.

Experimentul lui Salman Rushdie

 

El a explicat că a văzut acest lucru cu un text scris de ChatGPT cu instrucţiunea "200 de cuvinte în stilul lui Salman Rushdie".

"Rezultatul a fost o grămadă de gunoi. Nici un cititor care ar fi citit o singură pagină de-a mea nu ar fi crezut că eu sunt autorul. E mai degrabă liniştitor", a considerat el.

Sistemul asimilează pur şi simplu cantităţi uriaşe de text şi dă o nouă versiune. Nu se găseşte nicio originalitate în el. De asemenea, pare să fie total lipsit de simţul umorului. În opinia lui Salman Rushdie, "acestea sunt defecte majore".

Editura Gallimard, care publică revista NRF, va lansa în 18 aprilie "Le Couteau" (Cuţitul), o relatare a tentativei de asasinat asupra sa în august 2022 la Chautauqua (nord-estul Statelor-Unite).

Salman Rushdie trăieşte sub ameninţarea cu moartea din cauza unei fatwa emise de Iran din 1989, după publicarea cărţii sale "Versetele satanice".

El a fost atacat cu un cuţit în august 2022 la o conferinţă literară din Chautauqua, lângă New York, de către un american de origine libaneză suspectat că ar fi simpatizant al Iranului şiit. Grav rănit, scriitorul şi-a pierdut de atunci vederea  la un ochi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.