Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ai avut COVID? Află ce e de făcut în continuare

evaluare post-covid sanador

Una dintre particularitățile infecției cu noul coronavirus este că simptomatologia, adică forma clinică a bolii, nu se corelează întotdeauna cu severitatea afectării. Astfel, sunt pacienți cu COVID-19 la care evaluarea stării de sănătate poate pune în evidență o afectare importantă, mai ales pulmonară, cu toate că persoanele în cauză poate că nu resimt decât un ușor disconfort și câteva simptome ușoare.

Pe lângă manifestările clinice care apare pe parcursul bolii, infecția cu virusul SARS-CoV-2 poate determina o gamă largă de semne și simptome chiar și după ieșirea din izolare sau după obținerea unor rezultate negative la testarea COVID RT-PCR. Inclusiv pacienții cu forme ușoare, care au fost în autoizolare la domiciliu, pot avea de suferit pe termen lung de pe urma infecției cu SARS-CoV-2.

Fiind o boală multisistemică ce poate afecta întreg organismul, simptomatologia perioadei de convalescență poate fi variată, iar printre cele mai frecvente manifestări persistente se numără:

  • Dificultățile de respirație (dispneea);
  • Tusea persistentă;
  • Durerile toracice;
  • Oboseala;
  • Tulburările gastrointestinale;
  • Manifestările cardiovasculare.

Toate aceste manifestări împreună cu riscul ca afectarea organică să nu aibă o expresie clinică imediată fac ca o evaluare medicală riguroasă să devină necesară, cu investigații complete, pentru abordarea corectă a simptomelor persistente și pentru prevenirea unor potențiale complicații pe termen lung.

Pentru pacienții care au suferit de COVID-19, indiferent de forma de boală, specialiștii de la SANADOR au creat pachetul de evaluare post-COVID-19. Cu ajutorul acestui pachet, pacienții pot beneficia de o gamă largă de investigații și consulturi medicale în vederea determinării adecvate a statusului biologic individual post-COVID-19.

Pachetul de evaluare post-COVID-19 de la SANADOR cuprinde consulturi de Cardiologie și de Pneumologie, CT toracic (la recomandarea medicului pneumolog), teste funcționale (spirometrie, EKG), analiza anticorpilor de tip IgM și IgG pentru SARS-CoV-2, inclusiv analiza cantitativă a anticorpilor neutralizanți (anti-spike RBD), teste de laborator pentru evaluarea funcției hepatice, a coagulării, a funcției pulmonare, alături de markerii de inflamație și de hemoleucogramă. Spirometria este recomandată pentru evaluarea funcției pulmonare în contextul în care afectarea pulmonară este cea mai frecventă în infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Screeningul cardiologic de rutină este, de obicei, recomandat pacienților cu forme medii și severe ale bolii, care au necesitat internare. Acești pacienți pot prezenta probleme cardiace cauzate de afectarea directă a miocardului și/sau a pericardului, dar și de afectarea coagulării. În unele forme de COVID-19, se poate produce și o decompensare a afecțiunilor cardiovasculare preexistente.

Și pacienții care au dezvoltat forme ușoare, cu simptome precum oboseală, dureri toracice și dificultăți respiratorii, ar trebui să opteze pentru o evaluare cardiologică care să cuprindă o electrocardiogramă, alături de ecocardiografie.

Până la sfârșitul acestui an, pachetul de evaluare post-COVID de la SANADOR poate fi accesat la prețuri speciale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.