Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ai dureri abdominale constante? Poate fi o urgență medicală!

Radu Pop
dureri abdominale sanador

Durerile abdominale necaracteristice, difuze, pot fi semnul unei complicații grave, care nu are însă legătură cu tulburările digestive. Aceste simptome pot fi provocate de anevrismul de aortă, o dilatare semnificativă a aortei, cea mai importantă arteră din corp, care transportă sânge de la inimă spre întreg organismul. Dacă nu este diagnosticat la timp și tratat corespunzător, anevrismul se poate rupe, provocând o hemoragie masivă și moartea pacientului.

Anevrismul de aortă se formează în timp fără manifestări clinice evidente, dar sunt și situații în care poate crește rapid în dimensiuni, provocând dureri abdominale constante și chiar dureri de spate. Dacă durerea apare brusc și este foarte intensă, poate fi semnul disecției anevrismului, o urgență medicală, sau al ruperii anevrismului, care evoluează rapid către deces în absența unei intervenții prompte.

Din fericire, avansul tehnologic permite tratarea modernă, minim invazivă, a celor mai multe afecțiuni cardiovasculare, cu o recuperare rapidă și riscuri reduse de complicații. Astfel, anevrismul de aortă poate fi tratat endovascular printr-o procedură numită EVAR. Aceasta este o metodă intervențională, care permite implantarea unei endoproteze în interiorul vasului de sânge, pentru a limita extinderea anevrismului. Abordul este minim invaziv, printr-o mică incizie în artera femurală.

Endoprotezarea prin tehnica EVAR este o procedură de cardiologie intervențională complexă, ce necesită o abordare multidisciplinară, echipa de evaluare a pacientului fiind formată din medici cu diferite specialități: imagistică, anestezie, cardiologie, cardiologie intervențională și chirurgie cardiovasculară.

Repararea endovasculară a anevrismului de aortă este prima alegere în tratamentul acestei afecțiuni, în prezent optându-se mult mai rar pentru tratamentul chirurgical clasic. EVAR se realizează în centre dotate cu angiografe performante, care permit montarea protezei în interiorul aortei sub control radiologic.

Față de intervențiile chirurgicale clasice, în cazul EVAR riscul de apariție al unor complicații este mult redus. Astfel, după primele 24 de ore petrecute pe în secția de terapie intensivă, pacientul este transferat în salon, iar după 72 de ore poate fi externat, urmând să revină pentru evaluări la o lună și la șase luni.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu anevrism de aortă beneficiază de tratament minim invaziv, endovascular, cu o recuperare foarte rapidă și o îmbunătățire a calității vieții. Procedurile de reparare endovasculară a anevrismului de aortă sunt realizate în cadrul Departamentului de Cardiologie Intervențională de o echipă medicală cu o vastă experiență în efectuarea acestor intervenții, folosind echipamente performante, de ultimă generație. Spitalul Clinic SANADOR este singurul din România dotat cu două angiografe moderne Philips Azurion 7, ultraperformante, care dispun de cele mai noi tehnologii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.