Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AIEA, acces interzis la unele părţi din centrala nucleară Zaporijie

jinsa.org
inspectori aiea

Liderul organismului ONU de control nuclear a declarat că miercuri inspectorilor săi le-a fost refuzat accesul la anumite părţi din centrala nucleară ucraineană Zaporijie, ocupată de Rusia, şi că încă nu a primit planurile de mentenanţă pe anul 2024, informează Rador Radio România.

Centrala Zaporijie a fost capturată de Rusia la scurt timp după începerea invaziei Ucrainei, în 2022, de către Moscova. Ambele părţi se acuză reciproc de pentru bombardamentele din jurul centralei, care este cea mai mare din Europa, deşi cele şase reactoare ale acesteia nu mai produc electricitate în prezent.

Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, a afirmat că inspectorii aflaţi la centrală nu au avut acces la aceasta timp de două săptămâni, la sala principală a reactoarelor unu, doi şi şase. "Aceasta este prima dată când experţii AIEA nu au primit acces la o sală a unei unităţi oprite", a susţinut Grossi într-o declaraţie pe siteul web al AIEA. "Acolo se află nucleul reactorului şi combustibilul folosit. Echipa va continua să solicite acces". Inspectorilor le-a fost restricţionat accesul şi la sălile turbinelor centralei din sud-estul Ucrainei, a declarat Grossi.

El a afirmat că operatorii centralei luaseră măsuri pentru a asigura rezerva de electricitate pentru centrală, pentru situaţiile în care linia principală externă de energie a acesteia ar fi fost pierdută, situaţii despre care el a afirmat că au fost "frecvente". Pierderea sursei pricipale de energie a generat îngrijorări, pentru că centrala are nevoie de energie pentru a îşi răci reactoarele, chiar când este oprită. Au apărut dificultăţi în recurgerea la o linie de rezervă. Grossi a afirmat că AIEA a solicitat operatorilor centralei un program de mentenanţă pentru 2024, "care nu a fost încă trimis".

Directorul AIEA a vizitat centrala de trei ori de la începutul invaziei - un demers complicat de a trece peste primele linii ale conflictului. Grossi a solicitat în mod repetat încetarea luptelor în vecinătatea centralei, pentru a fi evitate accidente catastrofale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.