Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AIEA nu va putea viziona înregistrările camerelor de supraveghere de la instalaţia nucleară TESA decât dacă se elimină sancţiunile

blacknews.ro
Iran AIEA uraniu

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) nu va putea viziona înregistrările camerelor de supraveghere de la instalaţia nucleară TESA decât după ce se ridică sancţiunile împotriva Iranului, a comunicat joi Organizaţia Iraniană pentru Energia Atomică (OIEA), potrivit AFP.

Iranul ajunsese cu numai o zi înainte la o înţelegere cu AIEA pentru înlocuirea celor patru camere de supraveghere de la TESA, din oraşul Karaj, scoase din funcţiune în iunie.

Teheranul susţine că echipamentul de monitorizare de la atelierul de producţie a centrifugelor pentru îmbogăţirea uraniului a fost sabotat de Israel.

"Camerele vor fi instalate astfel încât să înregistreze filmări care vor fi stocate în memoria camerelor. Când se vor umple, cardurile de memorie vor fi scoase şi plasate sub controlul comun al Agenţiei şi al Iranului (...) Agenţia (AIEA - n. red.) nu va avea în niciun caz acces la aceste informaţii înainte de ridicarea sancţiunilor", a declarat agenţiei iraniene de presă IRNA purtătorul de cuvânt al OIEA, Behrouz Kamalvandi.

Sancţiunile împotriva Iranului, suspendate după încheierea acordului nuclear cu puterile internaţionale din 2015, au fost reintroduse în 2018 şi ulterior înăsprite de Statele Unite, care s-au retras unilateral din înţelegerea menită să îngheţe programul iranian de înarmare nucleară. La Viena au loc în prezent tratative pentru restabilirea acordului, însă nu se înregistrează progrese, iar occidentalii sunt tot mai critici faţă de regimul de la Teheran, arată AFP.

În 23 noiembrie, directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a făcut o vizită la Teheran pentru a discuta problema camerelor de supraveghere de la TESA. Faptul că acestea nu au fost înlocuite afectează grav capacitatea de monitorizare, care este "esenţială pentru revenirea la acordul în domeniul nuclear", a declarat el atunci, potrivit Agerpres.ro.

Principalul ziar ultraconservator iranian, Keyhan, a criticat joi ideea înlocuirii camerelor. Prin acordul dat miercuri, Iranul "a făcut un cadou celor care l-au supus presiunilor", scrie publicaţia citată de AFP. "Recentul acord cu AIEA reprezintă o concesie discutabilă, deoarece nu există nicio garanţie că sancţiunile vor fi eliminate definitiv".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.