Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ajay Banga (Banca Mondială) afirmă:Conflictul din Gaza este un şoc economic 'de care nu avem nevoie'

Banca Mondiala
Banca Mondiala

Conflictul dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas este un şoc economic care nu era necesar şi care va face şi mai dificil pentru băncile centrale să gestioneze o încetinire lentă în multe economii, dacă se va extinde, a declarat marţi directorul Băncii Mondiale, Ajay Banga, transmite Reuters.

"Este o tragedie umanitară şi un şoc economic de care nu avem nevoie", a spus Ajay Banga cu prilejul reuniunilor anuale ale Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional, potrivit Agerpres.

Băncile centrale "începeau să se simtă puţin mai încrezătoare că există o oportunitate pentru o aterizare lină şi asta face lucrurile mai dificile", a apreciat Ajay Banga. Acesta a subliniat însă că impactul economic imediat este mai mic decât cel provocat anul trecut de invazia rusească din Ucraina, pentru că războiul din Israel nu are un impact asupra exporturilor de petrol, cereale şi îngrăşăminte. Însă conflictul Israel-Gaza se resimte pe pieţele financiare, în condiţiile în care activele în dolari se apreciază brusc, a spus Banga.

În ultimele luni, inflaţia s-a redus, preţurile şi salariile se stabilizau şi pieţele se obişnuiau cu ideea că dobânzile vor rămâne la un nivel ridicat pentru o perioadă mai lungă de timp iar un nou conflict prelungit ar putea modifica aceste dinamici, consideră directorul Băncii Mondiale. "Este vorba de efectele secundare ale tuturor acestor lucruri. Nu este un sentiment plăcut", a spus Banga.

Banca Mondială şi-a închis, temporar, operaţiunile în Fâşia Gaza, evacuând o parte dintre angajaţi pentru că a devenit "o zonă de război", însă operaţiunile sale din Cisiordania rămân în continuare deschise, a spus Banga. Potrivit acestuia, Uniunea Europeană a greşit iniţial în anunţarea întreruperii ajutoarelor pentru teritoriile palestiniene, ca răspuns la atacul Hamas asupra Israelului, decizia asupra căreia s-a revenit ulterior, adăugând că el va lăsa pe seama altora aspectele politice ale conflictului. "Eu activez în zona dezvoltării. Şi în acest domeniu oamenii ştiu că, la final, ce contează este că sunt locuri în care este nevoie de ajutor. Şi noi vom face tot posibilul să ajutăm", a spus directorul Băncii Mondiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.