Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ajutor doar pe jumătate: Ministrul Cîţu anunţă că suspendarea plăţii ratelor pentru credite nu suspendă şi dobânzile

Inquam Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban Florin Citu

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat, joi seara, că de suspendarea ratelor la bănci vor putea beneficia cei ale căror venituri au fost afectate „direct sau indirect” de Covid-19. Ordonanța care prevede această posibilitate a fost adoptată de Guvern.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîțu, a anunţat, joi seara, că ratele la bănci pot fi suspendate la cererea debitorului, persoană fizică sau juridică. Durata de suspendare poate fi cuprinsă între una și nouă luni, dar aceasta nu va depăşi data de 31 decembrie 2020. Măsurile sunt prevăzute într-o ordonanță adoptată joi de Guvern.

„De la data intrarii în vigoare a OUG se poate suspenda plata ratelor la cererea debitorului cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. Deci ordonanţa spune cu până la nouă luni, dar nu mai mult de 31 decembrie. Debitorul poate opta să suspende obligaţia de plată a ratelor scadente, aferente imprumutului pe o perioadă cuprinsă între una şi nouă luni. Am făcut acest lucru pentru că s-ar putea să fie persoane care doresc doar să suspende pe perioade de o lună, dăuă sau trei luni”, a explicat Florin Cîțu, potrivit Mediafax.

Acesta a mai spus că cererile se pot depune până la încetarea stării de urgență. De asemenea, ministrul a precizat şi cine poate beneficia de suspendarea ratelor la bancă.

„Suspendarea plăţii ratelor bancare se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate de situaţia gravă generată de pandemia de Covid-19”, a mai spus Cîțu.

Solicitarea pentru amânarea ratelor se poate depune până la încetarea stării de urgenţă, electronic sau telefonic, fără a fi nevoie de semnarea unor acte adiţionale.

Florin Cîțu a precizat că dobânzile se vor eșalona.

„Articolul 4 a stipulat: dobânda datorată de debitori, corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent. Deci, se vor adăuga creditului, dar se eșalonează pe toată durata creditului. Efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plăti această sumă. Excepție la creditele ipotecare pentru care se plătește eșalonat până la maxim cinci ani”, a mai spus ministrul Finanțelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.