Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA: JPMorgan a preluat activele First Republic Bank de la autorități

americanbanker.com
First Republic Bank

Autorităţile americane au preluat luni controlul asupra băncii regionale First Republic şi ulterior au revândut cea mai mare parte a activelor către gigantul JPMorgan Chase, în speranţa că astfel vor pune punct unei crize bancare izbucnite în luna martie, transmite AFP.

First Republic, o bancă înfiinţată în 1985 la San Francisco, era supusă unor mari presiuni după ce luna trecută două bănci similare s-au prăbuşit: Silicon Valley Bank şi Signature.

Însă First Republic nu a reuşit să găsească un plan de salvare satisfăcător şi săptămâna trecută a confirmat că numeroşi clienţi au retras depozite de peste 100 de miliarde de dolari în primul trimestru al anului, astfel că acţiunile sale s-au prăbuşit. Vineri, la închiderea bursei, First Republic nu mai valora decât 654 milioane de dolari, faţă de peste 20 de miliarde de dolari la începutul anului, notează Agerpres.

Dacă în prima fază autorităţile americane păreau reticente la ideea de a salva a treia bancă într-un timp atât de scurt, până la urmă au intervenit şi au solicitat marilor bănci să preia în mod oficial First Republic. Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) şi Trezoreria SUA au solicitat la mijlocul săptămânii trecute mai multor bănci să îşi exprime interesul iar, vineri, câteva din băncile interesate au primit acces la camera de date a First Republic.

Al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA

Este al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA (exceptând prăbuşirea unor băncii de investiţii precum Lehman Brothers) după cel al Washington Mutual în luna septembrie 2008. De menţionat că şi activele Washington Mutual au fost preluate, în ceea mai mare parte, tot de JPMorgan, care sub conducerea directorului general Jamie Dimon a venit de mai multe ori în sprijinul unor bănci în dificultate.

Potrivit termenilor unui acord anunţat luni dimineaţă, JPMorgan (cea mai mare bancă americană) va prelua toate depozitele First Republic precum şi aproape toate activele, astfel că agenţiile bănci îşi vor putea continua activitatea în mod normal.

"Guvernul ne-a invitat, la fel ca şi pe alţii, să intervenim şi noi am făcut acest lucru", a declarat CEO-ul de la JPMorgan, Jamie Dimon într-un comunicat de presă. Potrivit acestuia, operaţiunea permite "minimalizarea costurilor pentru fondul de garantare a depozitelor bancare".

Operaţiunea se bazează pe faptul că împrumuturile First Republic trebuie să fie reevaluate în jos iar Autoritatea care se ocupă de garantarea depozitelor bancare (FDIC) a acceptat să preia o parte din pierderi. FDIC estimează că operaţiunea o va costa aproximativ 13 miliarde de dolari, sumă care va proveni din cotizaţiile vărsate de bănci.

Trezoreria SUA a salutat soluţia găsită şi a subliniat că sistemul bancar american rămâne "sănătos şi rezistent".

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.