Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Al Doilea Război Mondial: gest simbolic făcut de Zelenski împotriva Rusiei

smartv.media
zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat recent că intenționează să se alinieze cu Occidentul la aniversarea din 8 mai a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, într-o lovitură la adresa Moscovei.

"Pe 8 mai, majoritatea națiunilor lumii își amintesc de măreția victoriei asupra naziștilor", a scris Zelenski pe Twitter.

"Astăzi, am înaintat un proiect de lege către Verkhovna Rada a Ucrainei [parlamentul ucrainean] prin care propun ca 8 mai să fie Ziua comemorării și a victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial din 1939-1945", a adăugat el.

Rusia, împreună cu unele foste state sovietice, sărbătorește sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial pe 9 mai - cu o zi mai târziu decât în alte țări aliate.

Acordul care marchează capitularea Germaniei naziste a fost semnat noaptea târziu, pe 8 mai 1945, la Berlin. Dar, având în vedere diferența de fus orar, în Europa de Est era deja cu o zi mai târziu.

Până acum, Ucraina a sărbătorit victoria împotriva nazismului pe 9 mai, la fel ca Rusia.

Dar, de acum înainte, 9 mai va deveni în schimb "Ziua Europei" în Ucraina, sărbătorind aniversarea declarației Schuman, actul fondator al Unității Europene, pentru a "întări unitatea popoarelor Europei", a declarat Zelenskyy într-un decret publicat.

Ambele mișcări aduc simbolic Kievul mai aproape de UE și mai departe de Moscova, care a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în urmă cu mai bine de un an.

Ucraina, care a primit statutul de țară candidată la UE în timp record în iunie anul trecut, a făcut presiuni asupra partenerilor săi europeni pentru a o integra rapid în blocul comunitar - un proces care durează de obicei ani de zile -, însă Bruxelles a evitat cu grijă până acum să se angajeze la un calendar specific.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.