Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Al treilea referendum asupra independenţei Noii Caledonii va avea loc pe 12 decembrie

Operation World
Noua Caledonie

Cel de-al treilea referendum asupra independenţei Noii Caledonii, decisiv pentru soarta instituţională a teritoriului, va avea loc pe 12 decembrie 2021, a anunţat miercuri ministrul francez pentru Teritoriile de peste mări, Sébastien Lecornu, informează AFP.

"Considerăm că este în interesul general ca această consultare prin referendum să aibă loc cât mai repede posibil (...), guvernul va organiza pe 12 decembrie 2021" acest referendum, a declarat ministrul francez, potrivit agerpres.ro.

Acest nou referendum va fi urmat de o perioadă de tranziţie până pe 30 iunie 2023, înainte de un al patrulea referendum, a precizat Lecornu la finalul unei şedinţe de guvern.

Secesioniştii i-au cerut la începutul lui aprilie statului francez organizarea unui al treilea şi ultim referendum asupra independenţei arhipelagului francez Noua Caledonie, referendum prevăzut în Acordul de la Noumea (1998).

Noua consultare va interveni după cea din 4 noiembrie 2018 câştigată cu 56,7% de susţinătorii menţinerii Noii Caledonii în cadrul Franţei şi cea din 4 octombrie 2020, pe care tot ei au câştigat-o, însă cu un scor mai strâns, de 53,3%.

Acordul de la Noumea prevede aceeaşi întrebare ca la primele două scrutinuri: "Doriţi ca Noua Caledonie să acceadă la suveranitate deplină şi să devină independentă?", ceea ce suscită reticenţe din partea loialiştilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.