Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alarmă medicală în Europa

mancare

Europa va trebui să facă faţă unei veritabile epidemii de obezitate până în 2030, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în previziunile sale, anunţate miercuri, în cadrul unui congres european pe tema obezităţii desfăşurat la Praga, relatează AFP.

'Europa se va confrunta cu o criză imensă', a avertizat organizaţia.

Potrivit unui studiu realizat la comanda biroului regional european al OMS de la Copenhaga, aproape toată populaţia irlandeză adultă va fi supraponderală sau obeză până în 2030, se arată într-un comunicat de presă emis de organizatorii congresului.

Astfel, 89% dintre bărbaţii irlandezi 'ar urma sa fie' supraponderali până în 2030, dintre care 48% obezi, faţă de 74%, respectiv, 26% în 2010. În rândul femeilor irlandeze, proporţia celor supraponderale va creşte de la 57% în 2010 la 85% (dintre care 57% obeze) în 2030. 

O persoană este considerată supraponderală atunci când indicele de masă corporală (IMC, care corespunde raportului dintre greutate şi pătratul înălţimii) depăşeşte 25. O persoană este considerata obeză atunci când IMC trece de 30, aminteşte AFP.

Previziunile sunt, de asemenea, destul de alarmante şi pentru Marea Britanie, cu 33% dintre femei obeze în 2030, faţă de 26% în 2010 şi cu 36% dintre bărbaţi faţă de 26% în 2010.

Grecia, Spania, Suedia şi Republica Cehă vor înregistra la rândul lor creşteri semnificative ale numărului de adulţi obezi. În Grecia, spre exemplu, proporţia de bărbaţi şi de femei care vor suferi de obezitate ar urma să se dubleze, de la 20% în 2010 la circa 40% în 2030, în timp ce în Spania, proporţia de bărbaţi obezi ar urma să crească de la 19% la 36% în aceeaşi perioadă. 

O mare majoritate din cele 53 de ţări incluse în acest studiu ar urma să înregistreze o creştere a numărului de persoane obeze şi supraponderale în rândul populaţiei adulte.

Doar în câteva ţări rata de obezitate/de supraponderabilitate va rămâne la acelaşi nivel sau va scădea. Una dintre aceste ţări este Olanda, unde doar 8% dintre bărbaţi vor fi obezi în 2030 faţă de 10% în 2010.

Potrivit unor date publicate anterior de OMS, în 2014, peste 1,9 miliarde de adulţi erau supraponderali la nivel mondial, dintre care mai mult de 600 de milioane erau obezi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.