Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALARMANT | Britanicii se reinfectează a doua sau chiar a treia oară: reinfectările o să devină din ce în ce mai frecvente pe măsură ce imunitatea a scăzut

nationalgeographic.org
virus coronavirus covid covid-19 vaccin

Pe măsură ce infecțiile cu Covid-19 cresc în Anglia, oamenii raportează din ce în ce mai mult că au luat Sars-CoV-2 pentru a doua sau chiar a treia oară, informează The Guardian.

O nouă analiză a sugerat că persoanele nevaccinate ar trebui să se aștepte să fie reinfectate cu Covid-19 la fiecare 16 luni, în medie. Odată cu apropierea iernii, oamenii de știință avertizează că astfel de reinfectări ar putea spori povara autorităților, unii cerând extinderea programului de vaccinare la toți elevii, inclusiv două doze pentru adolescenți. „Dacă aveți o prevalență la nivel înalt și o expunere frecventă la virus, așa cum aveți în școli, veți vedea din ce în ce mai mulți oameni care se reinfectează, în ciuda vaccinării duble”, a spus Stephen Griffin, profesor asociat de virologie la Universitatea din Leeds.

Știm acum că imunitatea naturală la Sars-CoV-2 începe să scadă în timp. Un studiu danez a sugerat că persoanele sub 65 de ani au avut o protecție de aproximativ 80% timp de cel puțin șase luni, în timp ce persoanele peste 65 de ani au avut doar 47% protecție. Apariția variantei Delta a complicat și mai mult situația. „Cu siguranță că lucrătorii din domeniul sănătății pe care i-am studiat există mulți oameni care au avut un nivel moderat de anticorpi care au fost, în unele cazuri, infectați anterior și au fost vaccinați cu doză dublă, care au suferit infecții simptomatice”, a spus Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College London.

Datele oficiale publicate la 6 octombrie spun că dintre 20.262 de britanici care au dat testul pozitiv pentru Covid-19 între iulie 2020 și septembrie 2021, au existat 296 de reinfecții - definite ca un nou test pozitiv la 120 de zile sau mai mult după un prim test inițial pozitiv - cu timp mediu de 203 zile între testele pozitive. Cu toate acestea, riscul de reinfectare pare să fi fost mai mare din mai 2021, când Delta a devenit variantă predominantă.

Situația din SUA

Alte date din SUA, unde diferite state au început acum să urmărească și să raporteze ratele de reinfecție, susțin ideea că există un risc substanțial mai mare de reinfecție cu Delta. În Oklahoma, care are o populație de aproximativ 3,9 milioane de locuitori, au fost raportate 5.229 de infecții în septembrie (echivalentul unei rate de reinfecție de 1.152 la 100.000), iar reinfectiile au crescut cu 350% din luna mai. Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) definesc reinfecția ca un caz confirmat de laborator de Covid-19 care apare la 90 de zile sau mai mult după un caz confirmat anterior de laborator.

Dr. Nisreen Alwan, profesor asociat în sănătate publică, la Universitatea din Southampton, a declarat: „Odată cu creșterea nivelului de infecții cu Sars-CoV-2 în Marea Britanie, mulți dintre noi suntem conștienți personal de copii și adulți care s-au reinfectat, uneori după o perioadă relativ scurtă de la prima lor infecție. Încă nu știm prea multe despre factorii de risc pentru reinfecție, dar presupunerea teoretică că odată ce toți tinerii vor primi pandemia va deveni din ce în ce mai puțin probabilă”.

Vezi  și: Marea Britanie a descoperit o nouă mutație a variantei Delta: caz identificat și la un copil din Republica Moldova

Pentru a răspunde la această întrebare, prof. Jeffrey Townsend și colegii de la Școala de Medicină a Universității Yale au analizat datele despre reinfecție și imunologice cunoscute din alte coronavirusuri, inclusiv cele care cauzează Sars, MERS și răceli comune. Combinând acest lucru cu anticorpii și alte date imunologice de la persoanele care s-au recuperat de la Sars-CoV-2, au reușit să modeleze riscul reinfecției cu Covid-19 în timp. Cercetarea, publicată în The Lancet Microbe, a sugerat că reinfecțiile vor deveni din ce în ce mai frecvente pe măsură ce imunitatea a scăzut, în special atunci când numărul de infecții a fost ridicat.

Deși vaccinurile suprimă nivelul infecțiilor, Marea Britanie a raportat luni 49.156 de cazuri de Covid, cea mai mare cifră de la jumătatea lunii iulie. Ratele sunt cele mai ridicate în rândul elevilor de gimnaziu, estimându-se că 8,1% din acest grup ar fi avut Covid-19 în săptămâna care se încheie pe 9 octombrie.

„Implicațiile majore sunt că, dacă nu ați fost vaccinat, ar trebui să vă vaccinați și, dacă ați fost infectat, ar trebui să mergeți mai departe și să vă vaccinați oricum, deoarece acest lucru vă va prelungi durata protecției”, a spus Jeffrey Townsend.

Griffin a spus: „Dacă nu reduceți prevalența [la școlari], veți răspândi infecția și, eventual, reinfecția, care se va răspândi apoi la părinții ale căror vaccinuri ar putea să scadă, și mai critic la bunici și persoane vulnerabile."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.