Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALARMANT Iranul spune că nu există soluţii pentru criza siriană

explozie Siria

Nu există soluţie militară pentru criza siriană, a declarat miercuri, la Davos, ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif, în timp ce o reuniune internaţională asupra crizei este aşteptată să aibă loc la Geneva, informează AFP.

'Nu există o soluţie militară la criza siriană. Avem nevoie de o soluţie politică. Există posibilităţi pentru alegeri libere şi corecte, dar şi pentru reforme constituţionale', a declarat Zarif, care a atenţionat în acelaşi timp Arabia Saudită. 'Cred că vecinii noştri saudiţi trebuie să înţeleagă că o confruntare nu este în interesul nimănui', a declarat Zarif, dând asigurări că 'Iranul este aici pentru a colabora cu toţi' (pe marginea crizei din Siria). 'Iranul nu vrea să excludă pe nimeni din regiune', a spus şeful diplomaţiei iraniene.

În faţa participanţilor la forum, ministrul iranian a amintit cele patru puncte ale planului propus de Iran pentru criza din Siria, sfâşiată de cinci ani de războiul dintre guvernul de la Damasc şi mai multe facţiuni ale organizaţiei Statul Islamic (SI), război în care au murit cel puţin 250.000 de oameni şi care a generat milioane de refugiaţi. 'O încetare a focului, un guvern de unitate naţională, reforme constituţionale şi alegeri plecând de la noua Constituţie. Suntem hotărâţi să vedem acest proces pus în aplicare', a precizat Zarif.

Potrivit unei foi de parcurs deja definite la Viena în noiembrie, de către 17 ţări - printre care marile puteri şi protagoniştii conflictului, inclusiv Arabia Saudită şi Iranul - un armistiţiu ar urma să fie încheiat, un guvern de tranziţie - format şi alegeri - organizate în cel mult 18 luni. Acest proces de la Viena a fost validat la 18 decembrie în unanimitate, de către cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU. La Zurich, şefii diplomaţiilor americană şi rusă, John Kerry şi Serghei Lavrov, au încercat miercuri să dea un ultim impuls negocierilor aşteptate să aibă loc luni între regimul de la Damasc şi o parte a opoziţiei siriene.

Iranul este un actor major în criza siriană. Susţinător al regimului de la Damasc, el a dezminţit întotdeauna că ar fi trimis combatanţi în Siria, însă Hezbollahul şiit libanez, susţinut de Teheran, a recunoscut că a trimis combatanţi în susţinerea lui Bashar al-Assad, spun cei de la Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.