Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alarmant - Patru din cinci persoane testate, contaminate cu un pesticid extrem de toxic

signbox.co.uk
toxic biologic

Un nou studiu realizat de Environmental Working Group (EWG) a descoperit prezența chlormequat, un pesticid toxic puțin cunoscut, la patru din cinci persoane testate. Având în vedere că această substanță chimică este asociată cu probleme reproductive și de dezvoltare în studiile pe animale, descoperirile sugerează potențiale efecte similare asupra sănătății umane.

Cercetarea condusă de EWG, publicată în Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, a examinat urina a 96 de participanți și a constatat prezența chlormequatului la 77 dintre aceștia, conform Descoperă.ro.

„Noul studiu realizat de EWG privind chlormequatul este primul de acest fel efectuat în SUA. Faptul că acest pesticid toxic, puțin studiat până acum, a fost detectat în organismele umane ridică semnale de alarmă cu privire la potențialul său de a provoca daune, fără ca oamenii să fie conștienți că l-au consumat”, a declarat dr. Alexis Temkin, toxicolog și autor principal al studiului.

Studiile pe animale indică faptul că chlormequatul poate afecta sistemul reproducător și poate perturba creșterea fetală, modificând dezvoltarea capului și a oaselor, precum și alterând procesele metabolice cheie. Aceste constatări ridică întrebări cu privire la posibilitatea ca chlormequatul să aibă efecte similare asupra sănătății umane.

În cadrul acestui studiu, EWG a analizat probe de urină colectate între 2017 și 2023 de la 96 de persoane din SUA, testându-le pentru prezența chlormequatului într-un laborator specializat din Regatul Unit. Testele au arătat prezența chlormequatului în urina mai multor persoane, cu concentrații mai mari în probele colectate în 2023 decât în cele din anii anteriori, suggerând o posibilă creștere a expunerii consumatorilor la această substanță.

EPA a autorizat utilizarea chlormequatului

Deși Agenția pentru Protecția Mediului permite utilizarea chlormequatului doar pe plante ornamentale, nu și pe culturile alimentare în SUA, începând cu 2018, EPA a autorizat utilizarea chlormequatului în ovăz și alte alimente importate, crescând cantitatea permisă în 2020. Ambele modificări reglementare au avut loc sub administrația Trump, iar o mare parte din ovăzul consumat în SUA provine din Canada.

În aprilie 2023, în urma unei cereri depuse de producătorul de chlormequat Taminco în 2019, EPA a propus pentru prima dată utilizarea chlormequatului la orz, ovăz, triticale și grâu cultivate în SUA. EWG se opune acestui plan și solicită o monitorizare mai atentă din partea guvernului federal, precum și efectuarea unor cercetări suplimentare privind efectele chlormequatului asupra sănătății umane.

În plus, EWG a realizat propriile teste ale produselor pe bază de ovăz în 2022 și 2023, găsind chlormequat în numeroase produse pe bază de ovăz non-organice, în timp ce produsele organice pe bază de ovăz au avut puține sau deloc detectări ale acestei substanțe.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.