Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALARMANT Suplimentele pentru sală distrug ficatul: tot mai multe cazuri înregistrate

M. C.
ficat

Numărul de pacienți care sunt internați în spital cu leziuni severe ale ficatului, cauzate de suplimente dietetice care promit dezvoltarea masei musculare sau pierderea în greutate, este în creștere, mai cu seamă în Australia, dar nu numai. Unele persoane ajung chiar să necesite transplant de ficat, informează IFL Science.

În cadrul unui studiu desfășurat de dr. Emily Nash de la Spitalul Regal Prințul Alfred din Sydney, Australia, a fost analizat istoricul medical de la 184 de adulți internați cu leziuni hepatice cauzate de medicamente între 2009 și 2020.

Specialiștii au descoperit că leziunile hepatice asociate cu suplimente dietetice erau întâlnite la 2 din 11 pacienți în perioada 2009 – 2011, dar că acestea au ajuns să afecteze până la 10 din 19 pacienți între 2018 – 2020, arată IFL Science.

Leziunile hepatice de la supradozele de paracetamol, un medicament folosit des pentru tratarea febrei și durerii, și de antibiotic sunt comune. Numai paracetamolul este responsabil pentru două treimi dintre cazuri. Însă cele cauzate de suplimente devin tot mai multe, mai ales în ultimii ani.

Din pacienții analizați, 115 aveau leziuni hepatice cauzate de paracetamol. Dintre cei 69 de pacienți fără leziuni hepatice cauzate de paracetamol, 19 cazuri au implicat antibiotic, 15 suplimente dietetice, iar restul medicamente împotriva cancerului și tuberculozei, se arată într-un raport publicat de Medical Journal of Australia.

Unul dintre autorii cercetării, specialist în transplanturi, dr. Ken Liu, a spus că s-a văzut nevoit să desfășoare studiul pentru că observa tot mai mulți pacienți cu leziuni hepatice cauzate de medicamente care nu sunt asociate de obicei cu afectarea ficatului.

„Începusem să văd leziuni la pacienți internați după ce folosiseră suplimente dietetice de bodybuilding, la bărbați, sau pentru pierderea în greutate, la femei. Am decis că mai bine fac un studiu pentru a vedea dacă bănuiala mea în privința acestor substanțe este adevărată”, a explicat acesta. Și, într-adevăr, bănuiala lui s-a confirmat.

Studiul a analizat doar cele mai severe cazuri de leziuni hepatice, iar rata ar putea fi mult mai mare, avertizează autorii săi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.