DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

'Alba-neagra' cu focarele de COVID-19: Autorităţile au scos de două ori focarele din raportări, după care le-au reintrodus

Salud 180
coronavirus test sange

Cazurilor de COVID-19 din focarele apărute în centrele rezidenţiale sunt, de joi, incluse din nou în raportarea oficială folosită la calculul ratei de incidenţă. S-a întâmplat cu o zi mai devreme decât prevederea HG 35/2021, fiind a doua oară când aceste focare sunt reintroduse în statistica oficială, după ce au fost eliminate de două ori.

Pe 14 octombrie 2020 s-a luat decizia de a fi scoase focarele din calcul, pe 5 noiembrie s-au reintrodus focarele în calcul, pe 12 ianuarie s-au scos din nou, iar de azi s-au reintrodus. Astfel, au existat patru hotărâri de guvern distincte:

1. HG 856/14 octombrie 2020, Anexa 2, art. 4 alin. 4: Nu se iau in calcul focarele la stabilirea incidentei la 1000 de locuitori.

2 .HG 935/5 noiembrie 2020, Art. I, pct. 2 - abrogă prevederea din HG 856.

3. HG 3/12 ianuarie 2021, Anexa 3, art. 15, alin. Se scot din nou focarele din calculul pentru stabilirea incidentei la 1000 de locuitori.

4. Anexa la HCNSU nr. 8 din 2021, adică documentul premergător HG-ului pentru prelungirea stării de alertă - dispare recomandarea ca focarele să nu fie luate în calcul la stabilirea incidenței. HG 35/2021, Anexa 3, art. 15 - se revine la includerea focarelor în calculul ratei de incidenţă.

"(4) La stabilirea incidenței la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile nu se iau în considerare focarele din centrele rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, inclusiv căminele, internatele și spitalele.

(5) Prevederile alin. (4) își încetează aplicabilitatea la 14 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri", se arată în Anexa 3 a HG 35/2021 pentru prelungirea stării de alertă.

Deşi prevederea excludea inclusiv focarele din spitale, Raed Arafat a declarat joi că reincluderea focarelor în raportarea zilnică va avea un impact minor asupra numărului de cazuri. Faţă de ziua precedentă, în raportarea de joi au fost cu aproape 6000 de cazuri mai multe.

"E o decizie care s-a luat de către colegii de la Grupul de Suport Tehnico-Ştiinţific (privind gestionarea bolilor, n.r.) acum două săptămâni şi jumătate, s-a intrat cu ea la Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi s-a decis să fie aplicabilă începând de astăzi (joi, n.r.). Impactul depinde de localitate, dar nu va fi mare, din câte ştiu. Dacă e corect ce am ca informaţie, la Bucureşti va fi o creştere de 0,02%. S-a considerat că asta va fi o soluţie corectă pentru a include totul şi pentru a nu fi separate focarele de celelalte cazuri. Calculul este total, toate cazurile dintr-o localitate sau judeţ vor intra în incidenţă, pe ultimele 14 zile", a declarat Raed Arafat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.