Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Escaladează scandalul între Iran și Albania: diplomaţii iranieni au ars documente înainte să părăsească țara

jobstreet.com.my
conflict

Diplomaţii iranieni au ars documente joi dimineaţa devreme, cu câteva ore înainte de a părăsi ţara, după ce Albania a rupt relaţiile diplomatice cu Iranul, acuzând Republica Islamică de un atac cibernetic în iulie, relatează Reuters, informează Agerpres.

Într-o rară alocuţiune video miercuri, premierul albanez Edi Rama a spus că a dat ordin diplomaţilor iranieni şi personalului să închidă ambasada şi să părăsească ţara în 24 de ore.

Rama a declarat că atacul cibernetic din iulie 'a ameninţat să paralizeze serviciile publice, să şteargă sistemele digitale şi să pătrundă în registrele statului, să sustragă date din comunicaţia electronică intranet guvernamentală şi să semene haos şi insecuritate în ţară'.

Un martor Reuters a spus că văzut un bărbat din interiorul ambasadei aruncând hârtii într-un butoi ruginit, din care ieşeau flăcări ce luminau pereţii ambasadei de trei etaje.

Washingtonul, cel mai apropiat aliat al Albaniei, a blamat Iranul pentru acest atac cibernetic şi a promis că 'va lua măsuri suplimentare pentru a trage Iranul la răspundere pentru acţiuni ce ameninţă securitatea unui aliat al SUA'.

Teheranul a condamnat cu fermitate decizia Tiranei de a rupe relaţiile diplomatice, calificând drept 'afirmaţii fără temei' motivele Albaniei pentru această decizie.

Albania şi Iranul au relaţii tensionate din 2014, când Albania a acceptat aproximativ 3.000 de membri ai grupului de opoziţie din exil Organizaţia Poporului Mujahedin din Iran, cunoscut şi sub numele său în farsi Mujahideen-e-Khalq, care s-au instalat într-o tabără de lângă Durres, principalul port al ţării.

La câteva zile după atacul cibernetic, presa din Tirana a relatat că hackerii au publicat date personale ale membrilor opoziţiei care au fost salvate în computerele instituţiilor de stat din Albania, cum ar fi numere de acte de identitate, de securitate socială, nume şi fotografii.

Joi dimineaţă, situaţia părea calmă în faţa ambasadei iraniene din Tirana, situată la doar 200 de metri de biroul premierului albanez.

Un Audi negru cu numere diplomatice şi geamuri fumurii a fost văzut intrând şi ieşind în timp ce un ofiţer de poliţie stătea de pază la intrare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.