Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Albania: SUA şi UE, îngrijorate de blocarea reformei judiciare

Albania

Americanii şi europenii şi-au exprimat miercuri îngrijorarea în legătură cu blocarea de către opoziţia albaneză a reformei unui sistem judiciar considerat de ambasada Statele Unite "corupt şi politizat", transmite AFP.

În cursul unei reuniuni desfăşurate luni, premierul socialist Edi Rama nu a reuşit să convingă opoziţia de dreapta să se ralieze acestei reforme, cerute de Bruxelles şi Washington şi negociate de aproape un an şi jumătate. 

În consecinţă, el a avertizat că va supune parlamentului această reformă care, pentru a fi adoptată, trebuie să fie votată de două treimi dintre deputaţi, o majoritate de care Edi Rama nu dispune, având nevoie de sprijinul unora dintre reprezentanţii opoziţiei. 

Într-un comunicat, delegaţia UE la Tirana şi-a exprimat "regretul" după acest eşec de a găsi un consens şi a lansat un apel pentru adoptarea unui text "complet de acord cu normele europene şi angajamentele Albaniei faţă de UE". 

"Va fi responsabilitatea individuală a parlamentarilor de a decide dacă doresc să menţină sistemul judiciar corupt şi politizat din prezent sau dacă sprijină reforma", a reacţionat la rândul său Ambasada Statelor Unite la Tirana. 

"Guvernul a dat dovadă de supleţe, dar, în final, nu şi opoziţia", şi-a exprimat regretul administraţia americană. 

"Nu vom aştepta Partidul Democrat (opoziţia, dreapta), vom prezenta proiectul în parlament", a declarat premierul Edi Rama după eşecul discuţiilor dintre responsabilii politici. 

"Orice acţiune unilaterală în parlament va fi sortită eşecului", a avertizat liderul opoziţiei Lulzim Basha (PD). 

Această reformă judiciară este considerată de occidentali ca esenţială în angajamentul Albaniei de a lupta împotriva crimei organizate şi a corupţiei. 

Albania este oficial candidată la aderarea la UE din iunie 2014, un statut pe care Tirana l-a obţinut după ce Bruxellesul a recunoscut unele progrese în termeni de garanţii democratice.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.