Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALDE nu votează guvernul Dacian Cioloș

tariceanu constantin

Azi, membrii Biroului Politic ALDE au decis în unanimitate să nu susțină actuala formulă de guvernare și să treacă în opoziție. A fost o opinie împărtășită de către toți membrii Biroului Politic al ALDE „de a vota împotriva deciziei care practic instalează un nou regim politic în România, un regim politic nedemocratic, neconstituţional, bazat pe o formulă care este făcută în aşa fel încât să exludă actorii instituţionali şi constituţionali, partidele politice, de la decizia actului de guvernare. Democraţia reprezentativă se bazează pe votul pe care cetăţenii îl dau partidelor politice, vot care înseamnă un mandat de reprezentare, o obligaţie de asumare a reprezentării şi asumare a responsabilităţii din partea partidelor politice pentru cetăţenii care le-au încredinţat votul, iar această formulă care mâine va fi prezentată în Parlament exclude de fapt acest mod de democraţie care a funcţionat şi care funcţionează în toată lumea civilizată, democraţia reprezentativă. Pentru acest motiv, împreună cu colegii, am hotărât să votăm împotrivă. Nu pot să mă abţin să nu remarc că asistăm la o nouă majoritate sui generis alcătuită de PNL cu PSD şi cu UNPR, de susţinere a acestei formule nedemocratice!”, a declarat copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Copreședintele ALDE a mai susținut că: „(…) credem că democraţia şi statul de drept nu sunt negociabile şi ele nu trebuie să fie obiectul unor aranjamente de culise, favorabile unora sau altora. Respingem acest gen de a face politică şi ne asumăm tot ceea ce decurge din calitatea de partid de opoziţie, începând de mâine”.

În ceea ce privește funcția de președinte al Senatului, Călin Popescu  Tăriceanu a explicat că această funcție „nu este neapărat una politică, dar dacă se constituie o nouă majoritate care doreşte să facă o nominalizare în funcția de preşedinte al Senatului, să fiţi convinşi că nu mă cramponez de această funcţie. De altfel, ţin să subliniez că, dacă ar fi fost să fac calcule, să spunem, meschine, politicianiste, care să aibă în primul rând în vedere prezervarea funcţiei de preşedinte al Senatului, probabil că astăzi am fi luat o decizie diferită”.

La rândul său, copreședintele ALDE Daniel Constantin a declarat că: „Astăzi, în ședința Biroului Politic ALDE s-a luat decizia, cu majoritate de voturi ca mâine, toți secretarii de stat care au fost susținuți de ALDE să-și depună demisia la Cancelaria Primului Ministru, marcând în felul acesta trecerea în opoziție. Suntem în opoziție nu față de Guvernul Dacian Cioloș, nu față de prim-ministru, ci suntem în opoziție față de forma de guvernământ. România nu traversează o criză economică, o criză care ar impune sosirea de tenhocrați, de specialiști în fruntea ministerelor, ca atare, credem că soluția corectă, indiferent dacă prim-ministrul provenea din partide sau nu, era aceea ca toți cei care formează guvernul să aibă puternică susținere politică în Parlament”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.