Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALDE o pune la punct pe șefa liberalilor din Austria, care a cerut EXCLUDEREA partidului condus de Tăriceanu din grupul european ALDE: 'E iresponsabilă'

Inquam Photos / Octav Ganea
tariceanu

ALDE a transmis, într-un mesaj postat pe Facebook în limba engleză, că nu poate fi acuzat de iliberalism un partid care luptă pentru apărarea drepturilor și libertăților cetățenești împotriva abuzurilor „statului paralel” format din reprezentanți ai serviciilor secrete și ai procuraturii.

„Pare mai degrabă iresponsabilă catalogarea drept iliberal a unui partid despre care cunoști prea puțin. ALDE România este un tânăr partid liberal, care își propune să promoveze valorile liberale în România. În ultimii ani, ALDE România s-a dovedit a fi singurul apărător al cetățenilor români care au asistat frecvent la încălcări îngrijorătoare ale drepturilor și libertăților individuale prin zeci de mii de mandate abuzive de interceptare, precum și la excesele comise de statul paralel prin protocoale secrete menite să sporească influența nedemocratică a serviciilor secrete”, a scris ALDE în mesajul în limba engleză postat pe pagina sa de Facebook, după ce liderul unui partid austriac a cerut excluderea ALDE din familia liberală europeană, scrie mediafax.ro.

Citește și: Angajări pe prietenii-Un controversat ministru și-a angajat de două ori prietena pentru a-i mări salariul

Potrivit punctului de vedere al ALDE, în România a funcționat aproape 10 ani un „stat paralel" format din reprezentanți ai serviciilor secrete și ai procuraturii.

„ALDE România este larg cunoscut ca fiind singurul partid din țara noastră care a apărat constant drepturile și libertățile individuale împotriva spectrului statului paralel condus de reprezentanți ai serviciilor secrete și ai procuraturii. Această structură obscură a funcționat timp de aproape un deceniu, complotând și eliminând sistematic politicieni indezirabili, judecători care nu se supun unor ordine, oameni de afaceri independenți și persoane care gândesc liber, cu scopul de a controla instituțiile democratice din România și de a transforma statul de drept într-un instrument coercitiv al statului, similar cu practicile fostei Securități. Nu putem permite ca România să fie guvernată de instituții ilegitime și nedemocratice construite pe moștenirea perioadei comuniste. Nu este nimic iliberal în acest lucru", a transmis ALDE.

Citește și: Totul despre noul șef al Jandarmeriei Române! Cine este și ce avere are colonelul din Teleorman

Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a punctat că susține dreptul cetățenilor la proteste dar condamnă violențele.

„În activitatea noastră, ne-am bazat întotdeauna pe sprijinul cetățenilor, inclusiv pe sprijinul a jumătate de milion de români care a manifestat în București, în iunie 2018, împotriva abuzurilor instituțiilor de forță. Spre deosebire de acea manifestație pașnică, protestele recente au generat, în mod regretabil, violențe. Ca partid liberal, ALDE își exprimă public sprijinul ferm pentru dreptul fiecărui cetățean de a protesta și condamnăm fără echivoc toate formele de incitare și de violență”, potrivit sursei citate.

Citește și: Primaria Capitalei aduce vești bune părinților! Cum vor fi aceștia ajutați

Formațiunea conchide că și-a îndeplinit datoria de partid liberal.

„Statistici alarmante arată că România figurează pe primul loc în Uniunea Europeană în topul încălcării drepturilor cetățenești. Pe cale de consecință, ALDE România și-a îndeplinit datoria, ca partid liberal care prețuiește libertatea și drepturile fundamentale, prin acțiuni transparente și constante și prin orice mijloace, inclusiv cele parlamentare, de a preveni și a lupta împotriva oricărei forme de abuz. Dacă doamna Beate Meinl - Reisinger crede că abuzurile instituțiilor de forță din România sunt caracteristice unei democrații sănătoase, atunci probabil că se referă la o formă de guvernământ diferită de cea la care aspirăm cu toții", a mai precizat partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Citește și: Florin Călinescu șterge pe jos cu fostul șef al jandarmeriei! Iată ce spune acesta

Purtătorul de cuvânt al ALDE european, Didrik de Schaetzen, a declarat marți, la solicitarea MEDIAFAX, că situația din România urmează să fie discutată în Biroul partidului ALDE care se va reuni pe 7 septembrie la Bruxelles.

"Urmărim cu multă atenţie situaţia din România. La jumătatea lunii mai 2018, Biroul partidului ALDE a organizat o misiune la Bucureşti şi a avut o serie de întâlniri cu interlocutori. S-a descoperit că toate părţile sunt de acord în principiu asupra necesităţii revizuirii legislaţiei judiciare, în timp ce mulţi sunt de acord că legislaţia judiciară din România funcţionează şi desfăşoară activitatea independent de influenţele politice. Din nefericire, ţara suferă din cauza unui nivel înalt de cazuri de corupţie în spectrul politic. În timp ce multe acuzaţii sunt justificate şi au condus la condamnări, există şi multe cazuri în care acuzaţiile iniţiale par a fi motivate politic şi au condus la achitări. Partidul ALDE va continua să monitorizeze îndeaproape situaţia şi va reanaliza tema în perspectiva celei mai recente evaluări a Comisiei de la Veneţia, din cadrul Consiliului Europei, după trecerea verii. Situaţia din România va fi discutată de Biroul partidului ALDE în cursul întâlnirii din 7 septembrie, de la Bruxelles", a precizat purtătorul de cuvânt al ALDE european, Didrik de Schaetzen,într-un răspuns oferit, marți, la solicitarea agenției MEDIAFAX.

Citește și: Angajări pe prietenii-Un controversat ministru și-a angajat de două ori prietena pentru a-i mări salariul

Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că a discutat cu președintele grupului ALDE european, Hans van Baalen, și „nu se pune problema” excluderii partidului din grupul european, așa cum a solicitat președintele partidului austriac NEOS, Beate Meinl-Reisinger.

Beate Meinl-Reisinger, liderul partidului austriac liberal NEOS, membru al grupului european ALDE, a cerut, în contextul situaţiei politice din România, excluderea partidului ALDE din România din grupul european Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE).

Citește și: Totul despre noul șef al Jandarmeriei Române! Cine este și ce avere are colonelul din Teleorman

Jandarmii au intervenit în forță, pe 10 august, cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, în Piața Victoria, pentru a dispersa protestatarii aflați în fața sediului Executivului. Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.