Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegerea lui Trump l-a INSPIRAT pe Cristoiu: 'Pe cînd și la noi Victoria României reale?'

ion cristoiu

Ion Cristoiu a comentat, pe blog-ul său, victoria lui Trump în fața lui Hillary Clinton. Jurnalistul e de părere că "În America Țara reală a învins Sistemul. Pe cînd și la noi Victoria României reale?"

"Victoria lui Donald Trump în America. La fel ca şi la Brexit, presa noastră, pro Hillary Clinton din prostie sau din ordin (agentura SRI din Presă, Reţeaua Soroş) s-a năpustit asupra celor care l-au votat pe Donald Trump tratîndu-i de idioţi, de analfabeţi, de pitecantropi. Noul președinte al Americii, cel care va influența și destinul românesc de acum încolo, e prezentat mai departe, tot din prostie sau la ordin, ca un clovn, ca un nebun, ca un maimuțoi votat de maimuțoii americani.

Ca şi în cazul Brexit, deşi Evenimentul s-a petrecut – Donald Trump a învins şi încă la scor – Presa noastră continuă să-l nege, tîmpindu-i pe români cu sugestia că, de fapt, Hillary Clinton a învins şi că acuş-acuş, graţie tinerilor frumoşi şi liberi din America, Donald Trump va demisiona lăsîndu-i locul lui Hillary Clinton. N-am faţă de Donald Trump nici simpatie, nici antipatie. N-am făcut pasiune pro sau contra unuia dintre cei doi candidaţi.

Citește și: Trump s-a HOTĂRÂT: Care sunt CRITERIILE după care va numi judecătorii la Curtea Supremă

Ca om care am citit ceva istorie la viaţa mea, ştiu că:

1) Orice alianţă asimetrică în care a fost cuprinsă România – cu Germania, cu URSS – a fost automat în defavoarea României, potrivit legii universale că Fratele Mai Mare sau Sora Mai Mare îşi impune într-o alianţă propriile interese. La fel se întîmplă şi cu America. În orice moment, interesele noastre vor fi strivite dacă ele intră în conflict cu interesele Partenerului strategic. Indiferent cine va fi la Casa Albă, va fi preşedintele Americii şi nu al României.

2) Viaţa internaţională e guvernată de interese şi nu de sentimente. În cazul României ar fi absurd să credem că Hillary Clinton ar fi sacrificat interesele Americii de dragul nostru (noi, românii, am susţinut-o în campanie) sau că Donald Trump ne va sacrifica interesele doar aşa drept răzbunare că nu l-am sprijinit.

3) Donald Trump a învins avînd împotriva sa marii ziarişti americani.

Am suficient simţ al ridicolului ca să nu cred că scrisul meu, sau al oricărui alt jurnalist român, e luat în seamă nu de Donald Trump, ci de portarul de la Trump Tower. Acum însă, c-a învins Donald Trump, cred că e de datoria mea de Istoric al clipei să încerc a descifra semnificaţiile acestui Eveniment crucial pentru Istoria omenirii. De ce un eveniment crucial? Donald Trump s-a impus candidat împotriva Sistemului republican. Donald Trump s-a impus preşedinte împotriva întregului Sistem american. A învins în chip zdrobitor. Dacă ţinem cont forţele care i s-au opus, avem toată îndreptăţirea să afirmăm că Donald Trump a învins infinit mai tare decît arată scorul. Aşa cum scriam imediat după anunţarea rezultatelor, şi dacă Donald Trump ar fi fost învins, spre deosebire de alţi candidaţi de pînă acum, învinşi, el ar fi meritat o mare atenţie, deoarece el întruchipează un Fenomen:

Fenomenul Trump. Presa străină nu conteneşte a dezbate Fenomenul Trump. Nu numai prin efectele pe care le va avea asupra vieţii internaţionale – spulberarea Democraţilor de pe întreaga scenă a Puterii – dar, şi prin cauzele care au dus la impunerea sa drept candidat mai întîi şi drept preşedinte mai apoi. Presa din fiecare ţară din Vest pune alături Brexit de Fenomenul Donald Trump pentru a se întreba: Ce dracu vrea să exprime asta în materie de Istoria lumii? E o întîmplare sau e un eveniment prin care Istoria ne dă semne că în adîncurile ei s-au petrecut nişte schimbări pe care presa, politicienii, ONG-uri, componentele Nomenclaturii de azi ne le-au luat în seamă?

Eu le voi alătura alte două evenimente: Victoria lui Igor Dodon în Republica Moldova și a lui Rumen Radev în Bulgaria. Dacă ne gîndim la rezistența în timp a lui Victor Orban, la ce se întîmplă în Polonia, putem vorbi deja de un Fenomen Trump la nivel planetar. Liderii ţărilor din Vest, liderii UE se agită deja. Ce fac liderii României? Ce fac politicienii noştri? Sînt ei dispuşi să ia în seamă şi întrebarea:

Există un Fenomen Trump şi în România? Răspund eu: Da, există. Nu e vorba de un Fenomen anti-Sistem. E vorba de Conflictul tot mai mare dintre România reală şi România pe care vrea s-o impună Sistemul. Pe vremea stalinismului românesc, orice eveniment căruia nu i se putea da imediat o explicație era pus pe seama imperialismului anglo- american. Acum e întrucîtva la fel.

Orice eveniment căruia nu i se poate da o explicație imediată e pus pe seama rușilor. Rușii și-au băgat coada în alegerile din SUA, în alegerile din Moldova, în alegerile din Bulgaria, în eșecul Loviturii de stat din Turcia, în supraviețuirea lui Victor Orban în Ungaria. Cîtă vreme în România vom explica tot ce se întîmplă în lume prin intervenția rușilor, nu vom putea găsi adevărata explicație a Fenomenului Trump. Sistemul, fie intern, fie extern, care vrea să impună mai departe Țara Lui, a Sistemului, și nu țara celor care votează, încasează lovitură după lovitură.

Va încasa o lovitură și în România?!", a scris jurnalistul pe blog-ul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.