Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegerea preşedintelui Irakului de către parlament a fost amânată sine die

Pinterest
Irak alegeri

Alegerea preşedintelui Irakului de către parlament, prevăzută pentru luni, a fost amânată sine die, deoarece nu a fost atins cvorumul de două treimi în legislativ, potrivit unui oficial parlamentar, relatează AFP.

Respectând boicotul anunţat de conducerile formaţiunilor lor politice, aleşii celor mai importante partide irakiene au lăsat locurile goale, fiind prezenţi numai 58 de deputaţi dintr-un total de 329, a precizat serviciul media al parlamentului, potrivit Agerpres.

Prin urmare, "nu va avea loc un vot pentru alegerea preşedintelui", a confirmat pentru AFP un oficial sub protecţia anonimatului.

"Nu va avea loc un vot astăzi", a confirmat apoi şi deputatul Michaan al-Jibouri, unul dintre puţinii aleşi prezenţi luni în sala mare a legislativului.

Nu a fost fixată încă nicio dată pentru organizarea unui nou scrutin.

Având în vedere lipsa unui cvorum, deputaţii au deliberat în cele din urmă asupra unor puncte de rutină, vizând în special repartizarea unor deputaţi în comisiile de specialitate, iar un ales a depus jurământul.

Aritmetic vorbind, este puţin probabil ca cel puţin două treimi din cei 329 de aleşi, atât cât este nevoie pentru organizarea votului, să fie prezenţi în plen.

Mişcarea influentului cleric şiit Moqtada Sadr, Coaliţia Suveranităţii a preşedintelui parlamentului, Mohamed al-Halboussi, precum şi Partidul Democrat din Kurdistan (PDK), toate trei reprezentând 155 de deputaţi, au anunţat că vor boicota sesiunea, pentru a avea mai mult timp să cadă de acord asupra unui candidat.

În tabără politică adversă, Cadrul Cooperării, care reuneşte partide şiite pro-Iran, şi-a anunţat de asemenea intenţia de a nu participa la votul de luni.

Aproximativ 25 de candidaţi sunt în cursă pentru preşedinţia ţării, dar doi politicieni experimentaţi s-au făcut remarcaţi: Hoshyar Zebari, un fost ministru din partea PDK, şi preşedintele în exerciţiu, Barham Saleh, de la partidul rival UPK, Uniunea Patriotică a Kurdistanului.

Însă candidatura lui Zebari a fost suspendată "temporar" duminică de justiţie, după o plângere înaintată de deputaţi privind acuzaţii de corupţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.