Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegerile anticipate – Cât e strategie politică și cât dorință/ Ce ar însemna o operațiune fulger (surse)

captura YouTube
anticipate

În ultimele 2 săptămâni a intrat în atenția mass-media o temă ciudată – alegerile anticipate. Surse la vârf din cadrul Coaliției la guvernare au relatat pentru stiripesurse.ro despre discuții destul de aplicate cu privire la devansarea alegerilor parlamentare la începutul acestei veri.

Trebuie spus din capul locului că Instituția alegerilor anticipate nu există în România! În alte țări cu sisteme politice diferite declanșarea alegerilor anticipate este atribuția președintelui, premierului sau a monarhului. În România pentru a se ajunge la alegeri anticipate ar trebui ca Parlamentul să decidă singur autodizolvarea – aproape imposibil. Părinții Constituției României au considerat că trebuie dat o mare stabilitate Parlamentului și membrilor săi și ca tot jocul politic ar trebui desfășurat în cadrul celor 4 ani de mandat.

Așadar... în România ar trebui ca senatorii și deputații să își voteze singuri scurtarea mandatului. Cu tot ce înseamnă asta, inclusiv afectarea pensiei de parlamentar care nu se acordă pentru mandat incomplet.

Și dacă să zicem s-ar ajunge la un astfel de vot în Parlament ce va urma? Ar fi prima dată când s-ar ajunge în România la o astfel de procedură. Vor fi destui nemulțumiți care vor apela la arbitrajul Curții Constituționale și aici va dura ceva până la o decizie + opinia președintelui României care ar putea avea un rol important în facilitarea sau nu a procedurii în sine. Multe necunoscute deci și din punct de vedere tehnic.

Cum s-a ajuns totuși la discuția privind alegerile anticipate?

Tabloul politic actual arată o oarecare stabilitate. În Parlament Coaliția PNL-PSD-UDMR se bazează pe o majoritate solidă și guvernul nu are nici un fel de probleme în a trece tot ceea ce își dorește. În plan electoral PSD domină cu scoruri între 33-35%, urmat de PNL cu 21-24%. Pe locul 3 vine AUR-ul cu scoruri între 14-18% (depinde de casa de sondare), USR între 7-9% , UDMR la 4-5% și PMP cu 4-6%.

Restul partidelor joacă în zona 2-4%: PUSL, ALDE, Pro Romania, PER. SOS (Șoșoacă), REPER... și multe altele.

Asta este doar situația de moment. În funcție de evenimente externe și mai ales interne lucrurile se pot schimba... și încă dramatic. PNL va ceda poziția de prim-ministru și nimeni nu știe ce impact va avea asta și în sondaje. PSD va prelua funcția și nici acolo nu prea se cunoaște impactul. Asta ca să nu vorbim de partidele celălalte pentru că fiecare are puncte tari, dar și destule puncte slabe care ar putea debalansa situația actuală.

Cine își dorește anticipatele

Sursele din Coaliție sunt contradictorii. Liberalii susțin că social-democrații ar fi venit cu ideea pentru a avea apoi un bloc parlamentar puternic și pentru a evita o eventuală eroziune încă un an la guvernare, în timp ce PSD susține că e ideea colegilor de la PNL care ”încep să scadă puternic și sunt destule zone în care AUR-ul e peste ei în propriile sondaje interne”, a susținut pentru stiripesurse.ro un participant la aceste discuții.

Și în privința unui acord al președintelui Klaus Iohannis în acest sens există aceeași dualitate de opinii. PSD susține că ”președintele Klaus Iohannis nici nu vrea să audă de anticipate pentru că ar pune în pericol stabilitatea țării în actualul context internațional”, în timp ce PNL susține că ”deși inițial a strâmbat din nas, acum ne-a spus că e de acord dacă îl asigurăm că nu ne certăm și că ne iese ce vrem”.

Ce s-ar întâmpla practic dacă s-ar ajunge la anticipate?

În actualul context și odată și cu preluarea funcției de prim-ministru PSD-ul ar urma să ia partea leului. Și PNL ar lua destul de bine în condițiile în care discuțiile pentru ”Alianța de dreapta” dintre USR, PMP și Forța Dreptei stagnează.

AUR-ul ar putea capitaliza mai mult, dar doar în condițiile în care și-ar constitui organizațiile locale care deși pare incredibil nu prea există în teritoriu în prea multe părți. Oamenii lui Simion și Târziu ar fi și ei avantajați avantajați pentru că vine din urmă puternic partidul SOS al senatorului Diana Șoșoacă care depășește în multe locuri 3% și care cariază în acest fel scorul AUR.

E de așteptat ca UDMR să își ia scorul obișnuit.

În atari condiții Coaliția actuală ar urma să continue fără probleme. PSD ar avea un boost, iar PNL să rămână măcar cu ce are acum.

Până una alta se așteaptă rotația premierilor și instalarea noului Guvern Ciolacu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.