Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri europene: PE cere o strategie coordonată pentru protejarea de interferenţele externe

AP
parlamentul european coruptie UE

Parlamentul European s-a pronunţat joi pentru o strategie coordonată pentru protejarea de interferenţele străine în perspectiva alegerilor europene din 2024, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Interferenţa străină, dezinformarea şi atacurile asupra democraţiei foarte probabil vor spori şi vor deveni mai complexe înaintea alegerilor europene din iunie anul viitor, avertizează un raport adoptat joi de plenul Parlamentului European, cu 469 voturi pentru şi 71 de voturi împotrivă.

În raport, elaborat de eurodeputata letonă Sandra Kalniete (membră a grupului Partidului Popular European), eurodeputaţii atrag atenţia asupra interferenţei externe pe platformele online şi subliniază nevoia unei protejări mai bune a infrastructurii esenţiale şi a sectoarelor strategice.

Raportul se concentrează în particular pe interferenţa rusă şi chineză în Uniunea Europeană, în state care aspiră să devină membre ale UE, inclusiv din Balcanii Occidentali, şi în ţările din aşa-numitul Sud Global.

Membrii Parlamentului European solicită interzicerea platformei media TikTok la toate nivelurile guvernelor naţionale şi în instituţiile UE şi recomandă introducerea unei interdicţii asupra echipamentelor şi software-urilor de la producători din ţări cu risc ridicat, în special China şi Rusia.

De asemenea, în raport eurodeputaţii solicită o strategie coordonată a UE şi o finanţare adecvată pentru a combate dezinformarea şi a susţine procesele democratice.

''Trebuie să acţionăm urgent şi să ne punem în practică recomandările rapid. Este nevoie de investiţii semnificative şi durabile în capacitatea noastră democratică de a reveni la normalitate, învăţând din experienţa partenerilor noştri ca Ucraina şi Taiwan'', a spus raportoarea Sandra Kalniete.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.