Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri Grecia: Tsipras DIN NOU premier

tsipras

Liderul partidului de centru-dreapta Noua Democraţie (ND), Vangelis Meimarakis, şi-a recunoscut înfrângerea la alegerile legislative anticipate de duminică în faţa principalului său rival, fostul premier Alexis Tsipras, preşedintele partidului de stânga Syriza.

"Rezultatul alegerilor pare să arate o victorie a Syriza şi a domnului Tsipras", a declarat Meimarakis presei, adăugând că prioritatea ţării este acum formarea unui guvern.

"Îl felicit şi îi urez să creeze un guvern, de care este nevoie, şi să vină în parlament", a mai spus liderul Noii Democraţii.

Potrivit unei surse din cadrul Syriza citate de agenţia Reuters, partidul lui Tsipras va forma un guvern în trei zile. Syriza ar urma să apeleze la sprijinul partidului de dreapta Grecii Independenţi, cu care a format şi precedenta coaliţie de guvernare.

După numărarea a aproximativ 25% din voturi, Syriza a obţinut 35,3% din voturi, conform Ministerului de Interne de la Atena.

Noua Democraţie a obţinut 28,1% din sufragii, situându-se pe poziţia secundă. Diferenţa dintre cele două partide este mai mare decât cea din sondajele de opinie.

Pe baza acestor procente, formaţiunea lui Tsipras ar obţine 144 din cele 300 de locuri din parlament, iar Noua Democraţie - 75. Pentru a deţine majoritatea, un partid trebuie beneficieze de 151 de mandate în legislativ.

Conform aceloraşi date ale Ministerului de Interne, rata de participare la vot a fost de 54,4%, comparativ cu 63,5% la scrutinul din ianuarie câştigat de asemenea de Tsipras.

Este a treia oară când grecii au fost chemaţi la urne în acest an, după alegerile legislative din ianuarie, câştigate categoric de Syriza (36,3% din voturi), şi după referendumul de la începutul lunii iulie privind acordul cu creditorii internaţionali.

Tsipras şi-a anunţat demisia în luna august şi a forţat astfel organizarea alegerilor anticipate, în speranţa de a-şi reînnoi sprijinul parlamentar, după ce aproape o treime din cei 149 de parlamentari ai Syriza s-au împotrivit prevederilor acordului cu creditorii internaţionali.

Acest acord, care prevede reforme economice profunde şi continuarea politicilor de austeritate ce i-au lovit puternic pe greci în ultimii cinci ani, a fost iniţial respins categoric la un referendum organizat la începutul lunii iulie.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.