Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri în Australia: Laburiştii, favoriţi pentru a reveni la putere

Cultura Trip
Australia steag

Australienii votează sâmbătă pentru a-şi alege parlamentul, un scrutin ce ar putea marca revenirea la putere a laburiştilor după nouă ani de guvern conservator, dar care se anunţă strâns, relatează France Presse, conform AGERPRES.

Secţiile de votare s-au deschis la 8.00, ora locală (22.00 GMT), şi se vor închide la 18.00.

Aproximativ 17,2 milioane de alegători aleg cele 151 de locuri din Camera Reprezentanţilor pentru un mandat de trei ani. Patruzeci din cele 76 de locuri din Senat sunt de asemenea reînnoite pentru şase ani. Partidul sau coaliţia care câştigă majoritatea în camera inferioară va fi automat însărcinat cu formarea guvernului.

Liderul opoziţiei laburiste, Anthony Albanese, favorit în sondaje pentru a deveni următorul prim-ministru, le-a cerut alegătorilor "să-i dea o şansă".

"Daţi acestei ţări o şansă, avem proiecte", a spus Albanese, care l-a descris pe actualul prim-ministru conservator Scott Morrison drept "cel mai dezbinător pe care l-am văzut vreodată".

Morrison, aflat la putere din 2018 şi care aspiră la un nou mandat, pare să fi redus avansul laburiştilor în sondaje în ultimele zile, deşi încă rămâne în urmă.

El şi-a acuzat rivalul că dă dovadă de "mândrie exagerată" susţinând că este deja sigur că va câştiga.

Ultimele două sondaje publicate înainte de alegeri, joi şi vineri, le oferă laburiştilor un avans de şase puncte, dar diferenţa tinde să se reducă.

Ambele tabere încearcă să atragă alegătorii care sunt îngrijoraţi de creşterea costului vieţii, cu o inflaţie anuală de 5,1% şi salariile în urmă în termeni reali.

Într-o ţară afectată de inundaţii, incendii şi secetă din ce în ce mai gravă, laburiştii promit să facă mai mult pentru mediu.

Votul este obligatoriu în Australia şi cei care se abţin riscă o amendă de 20 de dolari australieni (13 euro).

Responsabilii electorali au schimbat regulile în ultimul moment pentru a permite mai multor persoane pozitive cu COVID-19 să voteze prin telefon, în acest prim scrutin federal de la începutul pandemiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.