Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri în Bulgaria: Partidul de centru-dreapta GERB păstrează un uşor avans asupra socialiştilor

Bulgaria-flag-600x409

Partidul de centru-dreapta GERB a păstrat un uşor avans asupra principalului său rival politic, Partidul Socialist (PSB), înaintea alegerilor parlamentare anticipate de duminică din Bulgaria, arată luni un sondaj de opinie al centrului de cercetare independent Trend, potrivit Reuters.

Cu 20% dintre alegători indecişi şi o marjă de doar 1,9 puncte procentuale între principalii candidaţi, rezultatul este imprevizibil, potrivit sondajului realizat între 10 şi 16 martie pe un eşantion de 1.004 persoane.

Partidul de centru-dreapta GERB, al cărui guvern a demisionat în noiembrie după ce candidatul său a pierdut alegerile prezidenţiale în faţa rivalului socialist Rumen Radev, rămâne cel mai popular partid politic. Dar sprijinul pentru această formaţiune a scăzut la 29,8% de la 32,7%, procentul cu care a câştigat alegerile în 2014.

Citește și: Copenhaga avertizează Ankara să nu îi vizeze pe cetăţenii danezi care critică regimul turc

Sprijinul pentru socialişti a crescut după victoria lui Radev la 27,9%, de la 15,4% cât a obţinut partidul în 2014.

În contextul în care este de aşteptat ca niciunul dintre cele două principale partide de aşteptat să nu câştige o majoritate absolută, Bulgaria ar putea avea un guvern de coaliţie fragil care va întâmpina dificultăţi în a impune reformele atât necesare, afirmă analiştii.

Potrivit sistemului de vot din Bulgaria, locurile în parlament sunt împărţite proporţional cu voturile exprimate, în timp ce voturile partidelor care nu trec pragul electoral sunt redistribuite partidelor care intră în parlament.

De exemplu, în 2014, GERB a obţinut 84 din cele 240 de locuri, iar PSB - 39. Ambele partide au declarat că nu vor forma o mare coaliţie între ele.

Sondajul a arătat că alte trei partide ar câştiga locuri în viitorul parlament: coaliţia naţionalistă Patrioţii Uniţi - cu 10,2%, partidul etnicilor turci MRF (8,7%) şi noul partid populist Voinţa (Volia), al omului de afaceri Veselin Mareşki (7,3%), anunță Agerpres.

Blocul Reformist, o grupare de mici partide de dreapta care a fost un partener de coaliţie în ultimul guvern condus de GERB, ar obţine 3,8% - sub pragul de 4% pentru a intra în parlament, potrivit sondajului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.