Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri în Georgia: opziția denunță fraude, iar Partidul Visul Georgian obţine o victorie în turul doi al alegerilor muncipale

Asian News
alegeri Georgia

Partidul Visul Georgian, aflat la putere, a obţinut o victorie în turul doi al alegerilor muncipale din Georgia, potrivit unor rezultate oficiale anunate duminică - respinse imediat drept frauduloase de către opoziţie, al cărei lider încacerat; Mihail Saakaşvili, se află în greva foamei, relatează AFP, informează News.ro.

Saakaşvili, un fost preşedinte prooccidental al acestei ţări din Caucaz, în perioada 2004-2013, considerat în prezent liderul opoziţiei, a fost încarcerat la începutul lui octombrie, la întoarcerea din exil, înaintea primului tur al alegerilor muncipale.

El a intrat imediat în greva foamei, în semn de protest faţă de această încarcerare, pe care o denunţă drept ”politică”, şi îşi continuă protestul de atunci.

Al doilea tur al alegerilor muncipale a avut loc sâmbătă, în unele localităţi din această fostă republică sovietică, mai ales în marile oraşe.

Partidul Visul Georgian a obţinut victorii - cu scoruri strânse - în 19 dintre cele 20 de municipalităţi în care candidaţii săi i-au înfruntat pe cei ai Mişcării Naţionale Unite (MNU) a lui Saakaşvili, a anunţat duminică Comisia Electorală Centrală.

”Felicit pe toată lumea pentru victoria noastră în turul doi. Am câştigat toate oraşele”, a anunţat la televiziune premierul Irakli Garibaşvili.

Liderul MNU, Nika Melia, a dat asigurări că opoziţia nu va recunoaşte aceste rezultate şi a acuzat Vsul Georgian de ”furarea alegerilor”.

”Nu mai au loc alegeri în această ţară. Compatrioţi, voi, cei care împărtăşiţi valorile democraţiei europene, pregătiţi-vă de o luptă fără compromis”, a tunat el.

Melia anunţă că această luptă ”dificilă” va continua ”până când va exista o posibilitate să se organizeze alegeri libere şi cinstite în această ţară”.

Puterea a revendicat o victorie după primul tur, la 2 octombrie, în timp ce opoziţia denunţa fraude - acuzaţii formulate de către Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ai cărei observatori au semnalat ”intimidări, cumpărarea voturilor şi presiuni asupra candidaţilor şi alegătorilor”.

Încarcerarea lui Mihail Saakaşvili a agravat criza politică din Georgia - care a izbucnit la alegerile legislatve de anul trecut, în urma cărora Visul Georgian a obţinut o victorie cu un scor foarte strâns, denunţată drept frauduloasă de către opoziţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.