Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri în Iran - Trei candidați au fost descalificați de Consiliul Gardienilor Constituţiei

Mahmoud Ahmadinejad

Candidaturile a trei personalităţi marcante ale politicii iraniene la alegerile prezidenţiale din iunie au fost invalidate, informează marţi presa din Teheran, preluată de AFP. Între cei trei se numără şi fostul preşedinte Mahmoud Ahmadinejad şi fostul preşedinte al parlamentului Ali Larijani.

Consiliul Gardienilor Constituţiei, organism care nu este ales şi care este însărcinat cu controlul asupra scrutinului şi cu validarea candidaturilor, a anunţat pe site-ul său că a admis "şapte candidaţi", însă fără a le publica numele.

Difuzată fără a cita sursa de către agenţia Fars, apropiată de ultraconservatori, informaţia privind descalificarea lui Larijani (conservator), fost preşedinte al parlamentului astăzi consilier al ghidului suprem Ali Khamenei, a lui Ahmadinejad, fost preşedinte (populist), precum şi a lui Eshaq Jahangiri, actual vicepreşedinte (reformator), a fost reluată de toată presa locală, notează Agerpres.

Dacă descalificarea lui Ahmadinejad, căruia i-a fost interzisă şi participarea la alegerile prezidenţiale din 2017, era de aşteptat, invalidarea candidaturilor lui Larijani şi Jahangiri ar constitui o surpriză.

În total, aproape 600 de persoane şi-au depus până la mijlocul lunii mai candidatura pentru alegerile prezidenţiale.

Potrivit Fars, Gardienii i-ar fi validat pe deputatul Amirhossein Ghazizadeh-Hashemi (ultraconservator), pe guvernatorul Băncii Centrale, Abdolnasser Hemmati (reformator), pe Said Jalili, fost secretar general al Consiliului Suprem al Securităţii Naţionale (ultraconservator), pe Mohsen Mehralizadeh, fost vicepreşedinte (reformator), pe şeful Autorităţii judiciare, Ebrahim Raissi (ultraconservator), pe generalul Mohsen Rezai, fost comandant-şef al Gardienilor Revoluţiei (ultraconservator) şi pe deputatul Alireza Zakani (ultraconservator).

"Consiliul Gardienilor nu a sacrificat legea în faţa oportunismului, în procesul de selecţie a pus accent pe antecedentele indivizilor, fără a ţine cont de rangul lor", a comentat Fars.

Conform calendarului electoral oficial, candidaţii descalificaţi de către Gardieni - care au fost notificaţi personal de decizia Consiliului în ceea ce-i priveşte - au posibilitatea de a înainta apel până la miezul nopţii de marţi spre miercuri.

Întrebat de agenţia Isna în legătură cu această listă, purtătorul de cuvânt al Consiliului Gardienilor, Abbas-Ali Kadkhodaei, ar fi declarat: "Nu sunt la curent cu aceasta. Numele trebuie să fie anunţate de Ministerul de Interne".

Potrivit legii, îi revine Ministerului de Interne, însărcinat cu organizarea alegerilor, să publice lista cu numele candidaţilor validaţi de Gardienii Constituţiei. Aceasta ar fi fost transmisă luni seara ministerului, iar publicarea ei este aşteptată pentru miercuri sau joi. Alegerile sunt prevăzute pentru 18 iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.