Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri în Panama - Un social-democrat, favoritul pentru fotoliul prezidențial

Operation World
Panama

Social-democratul Laurentino "Nito" Cortizo este favoritul alegerilor prezidenţiale care au loc duminică în Panama, mic stat din America Centrală marcat de scandalul "Panama Papers" şi de o corupţie endemică, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Câştigătorul scrutinului, care are un singur tur, îi va succeda lui Juan Carlos Varela, care nu mai candidează pentru un nou mandat, în condiţiile în care popularitatea sa a avut de suferit din cauza scăderii activităţii economice, creşterii costului vieţii, a scandalurilor de corupţie şi a crizei din sectoarele sănătăţii şi justiţiei.

Cortizo (66 de ani), fost ministru al agriculturii, care reprezintă Partidul revoluţionar democrat PRD, este creditat cu 36,1% din intenţiile de vot, devansându-i pe ceilalţi şase candidaţi. Este urmat de fostul ministru de externe Romulo Roux, din Partidul Schimbării democratice (dreapta), cu 26,2%, şi independentul Ricardo Lombana (19,6%).

La trei ani de la dezvăluirile din Panama Papers, ţara nu a reuşit să scape de imaginea de paradis fiscal şi a fost afectată şi de scandalul comisioanelor ilegale distribuite de grupul brazilian de construcţii Odebrecht.

De nemulţumirea provocată de corupţie ar putea profita independentul Lombana, care a primit în ultimele zile de campanie şi susţinerea legendei muzicii salsa Ruben Blades. Muzicianul în vârstă de 70 de ani i-a îndemnat joi pe compatrioţii săi, fără a menţiona nume, să voteze pentru un candidat independent, care să lanseze o reformă constituţională cu menirea de a stopa corupţia, ceea ce corespunde exact programului lui Lombana.

În afară de preşedinte, cei 2,7 milioane de alegători înscrişi trebuie să-i mai desemneze duminică şi pe cei 71 de membri ai parlamentului unicameral, 81 de primari şi alţi 700 de aleşi locali.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.