Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri în Peru - Rezultatele nu au fost nici până acum anunțate iar susținătorii lui Keiko Fujimori denunță fraude

empodera.pe
Keiko Fujimori

Sute de militari în retragere peruani, susţinători ai candidatei de dreapta Keiko Fujimori, au manifestat marţi la Lima, pentru a denunţa presupuse "fraude" în timpul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Peru din 6 iunie, ale cărui rezultate oficiale nu au fost nici până acum anunţate, informează miercuri AFP.

Manifestanţii au arborat drapele peruviene şi pancarte cu sloganuri anticomuniste. Mulţi dintre foştii militari şi-au îmbrăcat din nou uniforma, unii purtând berete sau săbii. "Comunismul nu poate intra în această ţară. Suntem o ţară bogată unde există inegalităţi, trebuie să muncim pentru a le rezolva, însă nu în acest fel", a declarat fostul căpitan de navă Jorge del Aguila.

Manifestanţii au reluat acuzaţiile de fraudă lansate de candidata dreptei populiste Keiko Fujimori.

După numărarea a 100% din buletinele de vot, candidatul stângii radicale, Pedro Castillo, învăţător şi sindicalist, conduce în urma celui de-al doilea tur, cu 50,12% din sufragii, un avans de circa 44.000 de voturi în faţa rivalei sale (49,87%).

Juriul Naţional Electoral (JNE), care trebuie să anunţe rezultatele, încă mai analizează recursurile depuse de candidaţi. Keiko Fujimori a cerut invalidarea mai multor zeci de mii de sufragii.

La finalul votului, misiunea de observare electorală a Organizaţiei Statelor Americane (OEA) a calificat cu toate acestea scrutinul drept "pozitiv", fără grave nereguli".

Marţi, preşedinta Consiliului de miniştri şi numărul doi al guvernului, Violeta Bermudez, a amintit concluziile misiunii OEA şi a repetat că scrutinul a fost transparent "fără indiciu de fraudă".

Apelul de a manifesta a fost lansat pe reţelele sociale după ce preşedintele peruvian interimar, centristul Francisco Sagasti, a condamnat în mod ferm apelurile lansate armatei de foşti militari pentru ca aceasta să împiedice ca Pedro Castillo să fie proclamat preşedinte. "Este inacceptabil (...) ca acest grup de indivizi în retragere din armată să creadă că pot incita Înaltul Comandament al armatei (...) să nu ţină cont de statul de drept", a declarat Sagasti, care nu este candidat la succesiune.

Numeroşi ofiţeri în retragere au interpretat această declaraţie drept o susţinere voalată acordată candidatului stângii radicale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.