Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri în SUA - Fostul șef al Pentagonului refuză să-l susțină pe Donald Trump

www.americasfreedomfighters.com
Jim Mattis

Fostul secretar american al apărării Jim Mattis a refuzat joi să-l susţină în alegerile prezidenţiale pe actualul preşedinte Donald Trump, chiar dacă a făcut parte din administraţia lui, cerându-le alegătorilor să aleagă un lider competent şi capabil de compasiune, informează AFP.

"Voi refuza propunerea voastră de a susţine un candidat", a declarat Mattis în timpul unei conferinţe online organizată de Institutul Lowy din Sydney şi a continuat cu o glumă: "Limba generalilor în retragere trebuie de asemenea să intre în retragere în timpul perioadei electorale".

Însă generalul cu patru stele nu a ezitat să detalieze calităţile pe care ar trebui să le aibă, în opinia lui, viitorul preşedinte. "Ceea ce aş căuta la un lider este competenţa şi compasiunea. M-aş uita la caracter şi la competenţă, la compasiune, empatie faţă de populaţie, faţă de toată populaţia", a spus el.

Modul în care gestionează epidemia i-a atras lui Donald Trump critici aprinse, atât din partea adversarilor săi, cât şi din partea oamenilor de ştiinţă şi chiar a unor parlamentari din propria tabără. El este acuzat printre altele că a dat dovadă de lipsă de compasiune faţă de cei 216.000 de americani decedaţi din cauza COVID-19 şi faţă de tot personalul spitalicesc care munceşte din greu încă din luna februarie.

Mattis a demisionat în decembrie 2018, la o zi după ce preşedintele Donald Trump a anunţat o retragere unilaterală totală din Siria, fără a se consulta cu aliaţii Washingtonului din lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic.

Joi, el a citat promisiunea fostului preşedinte american Harry Truman de a fi "preşedintele celor care nu au votat pentru el", formulă ce a fost de mai multe ori reluată de candidatul democrat Joe Biden, în scopul de a-i atrage pe cei indecişi.

După demisia sa, Mattis a fost puternic criticat de democraţi pentru tăcerea păstrată asupra politicii lui Trump şi pentru că a evitat problemele politice în pofida poziţiei pe care o deţinea în cadrul administraţiei.

Fostul ministru a ieşit prima dată în iunie din "rezerva" lui, cu un rechizitoriu ferm împotriva preşedintelui, pe care l-a acuzat că vrea să "divizeze" America, zguduită de o mişcare de protest istorică. "Donald Trump este primul preşedinte din viaţa mea care nu încearcă să-i unească pe americani, care nici măcar nu mimează că încearcă", a scris fostul general într-o declaraţie publicată de revista The Atlantic şi de alte mass-media americane. "În loc de aceasta, el încearcă să ne divizeze. Noi plătim consecinţele a trei ani fără oameni adulţi la conducere", a adăugat militarul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.