Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri în teritoriile palestiniene - Hamas și Fatah au ajuns la un acord

Operation World
Palestina

Islamiştii din Hamas şi rivalii lor laici din Fatah au convenit să organizeze alegeri palestiniene ”în şase luni”, au declarat joi reprezenyanţi ai ameblor tabere pentru AFP.

Potrivit acestor surse, acordul între Hamasul lui Ismael Haniyeh şi Fatahul lui Mahmoud Abbas prevede organizarea unor alegeri legislative şi prezidenţiale - care ar fi primele din teritoriile palestiniene de aproape 15 ani.

”Ne-am pus de acord să organizăm mai întâi alegeri legislative, iar apoi alegerea preşedintelui Autorităţii Palestiniene (AP) şi, în fine, a Consiliului Central al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP) în decursul următoarelor şase luni”, a declarat pentru AFP un oficial de rang înalt din cadrul Fatah, Djibril Rajoub.

Un tenor din cadrul Hamas, Saleh al-Arouri, a confirmat pentru AFP această înţelegere, în urma unor întâlniri în Turcia între Fatah, care conduce Autoritatea Palestiniană, cu sediul la Ramallah, în Cisiordania ocupată, şi Hamas, aflat la putere în Fâşia Gaza.

”Am ajuns, de această dată, la un adevărat consens (...). Disensiunile au făcut rău cauzei noastre naţionale şi acţionăm să le punem capăt”, a declarat telefonic, de la Istanbul, al-Arouri.

Acest anunţ intervine în contextul în care facţiunile palestiniene au anunţat recent un dialog în speranţa de a-şi uni forţele cu scopul de a contracara normalizarea relaţiilor Israelului cu ţări de la Golful Persic, între care Emiratele Arabe Unite (EAU).

Palestinienii au denunţat drept o ”lovitură de pumnal în spate” acordurile de normalizare a relaţiilor diplomatice între Israel, EAU şi Bahrain şi au criticat anumite ţări arabe, în contextul în care Statele Unite şi Israelul încearcă să convingă şi alte ţări din Orientul Mijlociu să urmeze exemplul EAU.

Turcia şi Iranul - două ţări musulmane nearabe - au denunţat acordurile de normalizare a relaţiilor diplomatice ale israelului cu EAU şi cu Bahrainul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.