DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Alegeri istorice în Republica Moldova: Legislativele pot decide viitorul țării - 12 secții deschise în România

Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Inquam Maia Sandu Igor Dodon

UPDATE

Toate secţiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova au fost deschise, duminică, la ora 7.00, în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, a anunţat, într-un briefing de presă, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil.

"La 7.00 şi-au început activitatea toate secţiile de votare din ţară", a afirmat Cimil.

Știrea inițială

Cetăţenii din Republica Moldova vor alege, duminică, o nouă componenţă a Parlamentului – organul reprezentativ suprem al poporului şi unica autoritate legislativă a statului. Acestea sunt alegeri parlamentare anticipate, fiind cel de-al X-lea scrutin parlamentar de la declararea independenţei. Pentru cele 101 locuri din Parlament candidează aproape 1.800 de persoane, reprezentanţi au unor partide, ai unor blocuri electorale, dar şi un independent. Peste 3,2 milioane de persoane sunt aşteptate la urne, în 2.150 de secţii de votare, dintre care 12 în România.

Pentru a fi considerate valabile, la alegeri trebuie să participe nu mai puţin de 1/3 din numărul total al alegătorilor, potrivit alegeri.md. Comisia Electorală Centrală a anunţat că sunt 3.282.837 de cetăţeni cu drept de vot.

Din numărul total de alegători:

2.786.446 sunt atribuiţi pe unităţi administrativ-teritoriale de nivelul II din ţară;

237.700- nu au înregistrare la domiciliu sau reşedinţă, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele ţării;

258.691- cetăţenii cu drept de vot care au domiciliu înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova.

Vor fi deschise 2 150 de secţii de votare, dintre care 150 în afara ţării şi 41 pentru cetăţenii cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului.

În România sunt 12 secţii de votare, dintre care două la Bucureşti (sediul Autorităţii Electorale Permanente - str. Stavropoleos 6, sector 3 şi sediul Biroului Electoral Central - str. Eugeniu Carada 1, sector 3) şi câte una în Iaşi, Suceava, Galaţi, Bacău, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Sibiu, Constanţa şi Craiova.

Secţiile de votare, atât din ţară cât şi din străinătate,vor fi deschise între orele 07.00 şi 21.00.

În străinătate, cetăţenii moldoveni vor putea vota cu următoarele acte:

Paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termenul de valabilitate expirat;

Buletinul de identitate cu fişa de însoţire, doar în curs de valabilitate;

Livretul de marinar.

Aproape 1.800 de candidaţi

Pentru cele 101 mandate de deputat concurează circa 1.800 de candidaţi din 20 partide politice, 2 blocuri electorale şi un candidat independent.

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), fondat de preşedintele Maia Sandu, şi Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, condus de doi dintre predecesorii Maiei Sandu, Vladimir Voronin şi Igor Dodon, sunt date drept favorite de sondajele de opinie.

”Pornim vremurile bune” e sloganul de campanie al PAS, un partid de orientare proeuropeană, care pledează pentru implementarea reformelor conform angajamentelor luate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu UE, în special în domeniul justiţiei şi al combaterii corupţiei, precum şi pentru dezvoltarea economică.

Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor promite că ”împreună vom readuce Moldova pe calea făuririi, echităţii sociale şi dezvoltării economice. Împreună vom învinge”. Partidul Socialiştilor şi Partidul Comuniştilor promovează apropierea Republicii Moldova de Federaţia Rusă.

La alegeri participă şi Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) sub sloganul Votează AUR, alege România.

De asemenea, mai luptă pentru locuri în Parlament şi Blocul Electoral Renato Usatîi, Platforma Demintate şi Adevăr sau Partidul Şor.

Peste 2.400 de observatori

Comisia Electorală Centrală a acreditat, pentru scrutinul de duminică, peste 2.400 de observatori.

Dintre aceştia, 1. 800 sunt reprezentanţi ai unor organizaţii din Republica Moldova, 636 sunt observatori internaţionali, care reprezintă 17 misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, 30 sunt experţi electorali internaţionali din partea a 11 autorităţi electorale străine şi 606 sunt reprezentanţi a 14 organizaţii internaţionale.

Pe 28 aprilie, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat că a semnat decretul pentru dizolvarea actualului Parlament, decizie care a deschis calea către organizarea alegerilor legislative anticipate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.