Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri locale anticipate organizate în Insulele Feroe: Social-democraţii au devansat formaţiunea şefului guvernului local, Partidul Unirea

wikimedia.org
insulele feroe steag

Social-democraţii au câştigat alegerile locale anticipate organizate în Insulele Feroe, un teritoriu autonom danez din Atlanticul de Nord, după o campanie electorală care s-a concentrat în principal pe inflaţie, potrivit rezultatelor date publicităţii vineri de televiziunea publică KVF, transmite AFP,citat de Agerpres.

Cu 26,6% din voturi, în creştere cu 4,1 faţă de alegerile precedente, organizate în august 2019, Partidul Social-Democrat a devansat formaţiunea şefului guvernului local, Partidul Unirea, care a obţinut 20% din voturi, în scădere de cu 0,7 faţă de rezultatul de acum trei ani.

Conservatorii, care au fost până acum principala forţa politică din Logting, parlamentul local, au ieşit pe locul trei, cu 18,9%.

Cu nouă deputaţi, social-democraţii sunt însă departe de a avea majoritatea necesară de 33 de mandate. La finalul negocierilor care vor începe rapid, ei pot alege să formeze un guvern cu Partidul Republican, care a obţinut 17,7% din votul alegătorilor, şi cu Partidul Progresist, care reprezintă 7,5% din alegători, aşa cum s-a întâmplat între 2015 şi 2019. Cu toate acestea, sunt posibile şi alte coaliţii, au avertizat analiştii.

Pe 9 noiembrie, premierul Bardur a Steig Nielsen a convocat alegeri după ce a pierdut majoritatea în urma demiterii unui ministru dintr-un partid aliat pentru remarci homofobe. După alegeri, acest partid creştin,"Partidul de Centru", este în plină ascensiune, reuşind să obţină 6,6%, faţă de 5,5% în 2019. Preşedintele acestei formaţiuni a stârnit indignare în timpul recentei campanii legislative daneze - Insulele Feroe trimiţând doi deputaţi la Copenhaga - când a declarat că nu îl poate sprijini pe liderul Partidului Conservator danez Soren Pape Poulsen în funcţia de prim-ministru pe motiv că acesta este homosexual.

Un total de 88% din cei 39.000 de alegători de pe cele 18 insule ale arhipelagului s-au prezentat la vot.

Situate în Atlanticul de Nord, între Scoţia şi Islanda, Insulele Feroe au un statut în mare măsură autonom faţă de Danemarca din 1948. Foarte dependenţi de pescuit şi având o politică comercială independentă, Insulele Feroe au reînnoit la sfârşitul lunii noiembrie un controversat acord de pescuit cu Rusia în pofida războiului din Ucraina.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.