Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri locale în Republica Moldova: La ora 18h00, 29% din alegători au votat în Chișinău și peste 30% în Bălți

republica moldova

Prezenţa la urne a depăşit pragul de validare de o pătrime dintre alegători atât în Chişinău, cât şi la Bălţi, unde electorii au votat duminică în alegerile locale anticipate pentru a-şi alege primarul pe un an, după demisia primarilor precedenţi din cauza dosarelor penale declanşate împotriva lor, pe care aceştia le consideră motivate politic, informează Europa Liberă, preia Agerpres.

Datele consiliilor electorale de circumscripţie transmise în direct arată că, până la ora 18:00, în Chişinău au votat aproximativ 29% din alegători, iar la Bălţi - peste 30%.

Cu toate acestea, prezenţa la urne este mult mai redusă decât în alte alegeri din trecut. Mai mulţi demnitari şi politicieni moldoveni au lansat apeluri la mobilizarea alegătorilor pentru creşterea participării la acest scrutin, considerat şi o repetiţie înaintea alegerilor legislative de la sfârşitul anului.

Primele rezultate parţiale vor fi comunicate după ora 22:00. Este considerat ales primar candidatul care obţine mai mult de jumătate din voturi. Dacă nimeni nu întruneşte numărul necesar, se organizează turul doi, peste două săptămâni, pentru primii doi candidaţi cu cele mai multe voturi.

Dacă alegerile sunt invalidate sau declarate nule, în două săptămâni se organizează alegeri repetate, cu aceleaşi liste electorale şi aceiaşi candidaţi.

Vezi și: Alegerile locale din Moldova: Rată scăzută de participare

În afară de Chişinău, în alte şase localităţi au loc noi alegeri locale, între care la Bălţi, al doilea oraş ca mărime din Republica Moldova.

Cei mai mulţi candidaţi la funcţia de primar au fost înregistraţi de către Consiliile Electorale de Circumscripţie Electorale (CECE) în municipiile Chişinău şi Bălţi: 11 şi respectiv 8 candidaţi.

Printre candidaţii la funcţia de primar al Chişinăului figurează candidata independenta Silvia Radu, actualul primar interimar al Capitalei, considerată apropiată de Partidul Democrat (la guvernare); candidatul Partidului Liberal, Valeriu Munteanu; candidatul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase; candidatul Partidului Socialiştilor, Ion Ceban etc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.